21 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

U gradu sve veći broj šetača pasa, problem istospolni susreti

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Bobby, Medo, Zoei, Švrćo i Casper iz naše priče pravo su ogledalo odgovornih vlasnika koji u svakodnevnu šetnju ne kreću bez povodca odnosno vrećice za izmet.

U gradu je sve veći broj šetača pasa, a popularno je udomljavanje.

Poker aseva i dama uživaju svu ljubav, pažnju i brigu, no primjereno ponašanje i socijalizacija, složni su njihovi vlasnici, glavni je uvjet izlaska na ulicu.

„Vlasnici pasa bi trebali od malih nogu svoje ljubimce početi privikavati na druge pse, a to znači često šetati, a ako dođe do burne reakcije, okrenuti psa u suprotni smjer od izvora napada, staviti ga u položaj sjedi, ili još bolje lezi, smiriti ga i ako je dobar nagraditi ga maženjem ili poslasticom,” savjetuje vinkovački šaptač psima Hrvoje Bujadinović poznatiji kao Bujkos koji uz svoju uzgajivačnicu redovito organizira i tečajeve poslušnosti na kojima svi zajedno uče ponašanju.

Nedavni sukobi pasa u Ivankovu, Vinkovcima i Vukovaru podsjetnik da je sva odgovornost na vlasniku, a najveći je izazov kako tada reagirati. Ulica, kao i dom podrazumijeva primjereno ponašanje ljubimca, ne ugrožavanje sigurnosti prolaznika odnosno drugih pasa. Ono što je većina sugovornika istaknula kao problem je režanje na druge pse, uglavnom istoga spola.

“Bobby je mađarski pulin. Strah i obranu pokazuje lavežom prema drugom psu, uglavnom mužjaku, no nikada nije ugrizao. Sa ženkama je super,” kaže mlada vlasnica Hana Tadić.

Hana Tadić i Bobby

“Medo je tornjak. Nikoga ne dira. Naučen je od malena, sluša što mu se kaže i ne reagira burno na druge pse u šetnji. Miroljubiv, mažen i pažen,” predstavlja svog predivnog ljubimca Zdenko Mandek.

Zdenko Mandek i Medo

“Zoei je bostonska terijerka, stara dvije godine i voli šetnju. S drugim psima je razigrana, ali ako naiđe veći pas, povlači se. S manjima je veselje,” opisuje svoju ljubimicu Ranko Božić.

Ranko Božić i Zoei

“Šetam svoga Švrću mješanca i kćerkinog pomeranca Caspera tri puta dnevno uvijek na povodcu. Mužjaci su i ne ljube baš isti spol, reže pri susretu,” iskustvo je Katice Ždravac.


Katica Ždravac, Švrćo i Casper

„Reagiraju na isti spol radi dominacije jer mužjaci žele nadjačati drugoga kako bi mogli prvi pariti, a ženke kako bi imale leglo. Što je pas stariji teže se privikava, a pod tim smatramo sve pse nakon treće godine,” naglašava poznati vinkovački dreser najavivši prvu ovogodišnju školicu lijepog ponašanja za pse i vlasnike krajem veljače.

Bez obzira na dvorište, šetnja po gradu ili izlazak u park uvijek im je svojevrsna nagrada jer su i oni vrlo socijalna bića. No, umjesto početničkog straha, birajmo povjerenje između nas i životinje pa će svaki izlazak biti prava uživancija za oboje.

Mora se znati tko je gazda, staro je pravilo, osim kada se pojavi mačka.

Nadzor, jednako i ulijevanje sigurnosti, značit će izbjegavanje potencijalno opasnih situacija. Posljednjih godina i u Vinkovcima je primjetan sve veći broj pasa šetača, a sve popularnije je udomljivanje. Ne zaboravimo, svaka životinja ima karakter, a ključ je u odgoju i dosljednosti. Nažalost, nekima ljubimci još uvijek služe kao pomodarski ukras, a životinje nisu igračke. Traže brigu, pažnju, igru i rad s njima, no što je to u zamjenu za ljubav i odanost koju uzvraćaju vlasniku i stvaraju vezu za cijeli život.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno