18 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

U impresivnom građevinskom zahvatu saliveni temelji nove zgrade vinkovačke Knjižnice

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas u 7 sati ujutro počeli su radovi na betoniranju temeljne ploče nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Riječ je o najzahtijevnijem zahvatu u izgradnji ovoga objekta, a predviđeno trajanje betonaže je 30 sati u kontinuitetu iako se večeras vidjelo kako će ploča biti dovršena i znatno prije isteka tog vremena.
Uvjerili su se u to i djelatnici Gradske uprave kao i djelatnici Knjižnice, koji su večeras na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i ravnateljicom Knjižnice Vedranom Lugić došli popratiti postavljanje temelja nove zgrade Knjižnice. Površina nove zgrade je 4.482 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U cijeli objekt bit će ugrađeno 4.000 m3 odnosno 10.000 tona betona. U temelje saliveno je 1.000 m3 betona.
Temelji koji su važni i za Knjižnicu i za grad Vinkovce
“Ovo su temelji, ovo je osnova cijele buduće zgrade Knjižnice. U ovim temeljima bit će 1.000 m3 betona koji će držati cijelu konstrukciju, a nakon ovoga dalje će sve ići puno brže. Meni je drago da konačno možemo vidjeti te obrise i da ćemo do kraja godina imati objekt “pod krovom”, a nakon toga, kako okolnosti budu dozovoljavale, pristupiti i unutarnjem uređenju Knjižnice. Do kraja godine, dakle, građani će moći vidjeti ovaj objekt u svoj njegovoj ljepoti, a sama ulica će dobiti jednu novu vizuru. Plan nam je i ovaj dio Zvonimirove ulice pretvoriti u pješačku zonu, a Knjižnica da bude centar društvenih zbivanja u našem gradu, mjesto gdje će svi Vinkovčani biti dobrodošli, gdje će moći razgovarati o knjigama i uživati u svemu onome što će se događati unutar Knjižnice”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić ovom je prilikom kazala: “Posljednjih 30 godina ova rupa iza nas simbolizira kulturni genocid koji se dogodio sa 16. na 17. rujna 1991. godine kada je Gradska knjižnica izgorjela do temelja, a s njom i zavičajna zbirka koja je čuvala rukopise Josipa Kozarca, Joze Ivakića, Vladimira Kovačića te dokumentaciju kompletne Knjižnice. Ja sam zaista ponosna što mogu svjedočiti ovom trenutku kada se izlijevaju temelji nove zgrade Knjižnice, moderne zgrade, temelji koji su važni i za Knjižnicu i za grad Vinkovce. Vinkovci nikada ne smiju zaboraviti što se dogodilo u Domovinskom ratu pa će tako i pročelje nove zgrade Knjižnice simbolozirati otvorenu knjigu kroz koju prolaze geleri, ali ujedno ona će simbolizirati inat, prkos iz kojeg se izdigla nova zgrada Knjižnice kako je od milja zovu vinkovački Feniks”, istaknula je Vedrana Lugić.
Najveća temeljna ploča na ovom području salivena “u komadu”
Ugovor o izgradnji nove Knjižnice u Vinkovcima, na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici, gradonačelnik Ivan Bosančić i Marko Maslov u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja Watmont i Suhomont, potpisali su 24. siječnja ove godine. Radovi na objektu vrijednom gotovo 50 milijuna kuna, čiji je glavni projektant i arhitekt Marko Milidrag s timom mladih vinkovačkih stručnjaka, počeli su 14. veljače. Prije betoniranja temeljne ploče trebalo je prvo osigurati građevinsku jamu odnosno kuće s jedne i druge strane i stazu prema ulici Kralja Zvonimira. Potom su izvršeni iskopi na potrebnu dubinu i usmjeravanje podzemne vode u upojni bunar te je uslijedila izrada posteljice i svi slojevi poda do temeljne ploče podruma.
Inače, prema saznanjima izvođača, riječ je o najvećoj temeljnoj ploči na ovom području koja će biti salivena odjednom. Za to su angažirane dvije betonare, jedna u Vinkovcima i jedna u Osijeku, a na gradilište treba pristići će ukupno 130 miksera betona. Beton u ploču upumpavaju tri auto betonske pumpe, a na ugradnji je angažirano pedesetak ljudi u smjenama od 10 do 12 radnika.

Spomenik koji ostaje za budućnost
“Riječ je o vrlo složenom postupku koji se ne smije prekidati i dok ploča ne bude salivena nema stajanja. Vrijeme nas ne može omesti, a sve ostalo smo eliminirali jer smo napravili rezervnu varijantu. Ovo je veliki izazov i to je nešto što ostaje za povijest i što sigurno dugo nitko neće ponovno raditi na ovom području. Stropne ploče koje ćemo poslije raditi puno su jednostavnije s obzirom da ne ide toliko betona i ova temeljna ploča sigurno je najzahtijevnija”, ističe Jozanović.
Na izgradnju nove zgrade Knjižnice, kaže, dugo se čekalo, ali u konačnici Vinkovci će dobiti jedan prekrasan objekt. “To je prekrasno rješenje i po meni to nije obična zgrada, nije nešto standardno, to je jedan spomenik koji ostaje za budućnost”, ističe Igor Jozanović.
S njim se slaže i kolegica Martina Tomašević, pomoćnica nadzornog inženjera. “Ova prva ploča posebno je zahtijevan dio dok je ostalo, bez obzira na veličinu objekta, više manje u normali. Radila sam i kao projektant na ovom objektu, a sada kada on doista niče u prostoru mogu reći kako je uzbuđenje vrlo veliko i doista je poseban osjećaj biti uključen u nastajanje jednog ovako reprezentativnog objekta”, ističe Martina Tomašević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno