4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

U Koloni sjećanja prvi put djeca svjedoci ratnih razaranja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Studeni je u Vukovaru već 31 godinu najtužniji mjesec. 1991. doživio je najveću tragediju u svojoj povijesti, no ponosno sjećanje ponovno oživi svakog 18. studenoga, obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. studenoga 1991., iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale još koji dan. Grad su okupirale postrojbe bivše JNA i srpske paravojne postrojbe, a okupacija je završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. U spomen na ovu najveću i najkrvaviju bitku u Domovinskom ratu, u kojoj je poginulo 450  branitelja i 1350 civila, i ove će godine pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ biti pripremljen bogat program. Počeo je već u petak, a traje do 20. studenoga.

Osim brojnih izložbi, skupova i predavanja, istaknut ćemo 18. Novinarsko-književnički susret „Grad to ste vi” u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radio Vukovara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića, koji će biti održan 17. studenoga s početkom u 12 sati. Dva sata poslije u Ulici Bartola Kašića bb čeka nas i svečano otkrivanje spomenika Kati Šoljić i sinovima, „majci hrabrost” kako od milja zovu ovu Vukovarku koja je u ratu izgubila četvoricu sinova.

S obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju, središnji će program 18. studenoga biti održan bez ograničavajućih mjera. Time se i komemorativni skup „Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, koji se održava uoči kretanja Kolone sjećanja, vraća u krug vukovarske bolnice koja sada nosi ime Nacionalna memorijalna bolnica ”Dr. Juraj Njavro”.

Početak Kolone sjećanja predviđen je za 10:30 sati, predvodit će ju hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja, a prvi put će im se pridružiti i svi koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja. Dolazak kolone na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata previđen je u 12 sati, a nakon odavanja počasti žrtvama uslijedit će sveta misa. Organizatori u 18 sati pozivaju sve gradove i građane na paljenje svijeća u ulicama koje nose ime grada Vukovara ili u glavnoj ulici, pod sloganom „I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Puno toga slijedi i u danima poslije. Ističemo prigodni program i polaganje vijenaca „Žrtva Borova Naselja za Domovinu” koje će 19. studenoga s početkom u 9:30 biti održana ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa, tvornice Borovo Commerce. Sljedeći dan počast će biti odana zarobljenima, mučenima i ubijenima na Veleprometu, u dvorištu kod hangara u 9:30 sati, a u 13 sati organiziran je program „Ovčara – vječna rana” u spomen na sve neljudski odvedene iz vukovarske bolnice i ubijene na ovom mjestu. Polaganje vijenaca i molitva bit će, kao i uvijek, kod spomen obilježja i masovne grobnice Ovčara.

Čvrsto uz Vukovar u bolnom sjećanju stoje i naši Vinkovci. Večer prije obilježavanja 31. obljetnice pada herojskog grada tradicionalno će u Velikoj crkvi biti služena sveta misa, nakon koje će predstavnici Grada, Ultrasi i svi ostali građani u povorci krenuti do podvožnjaka prema Nuštru, Zvonimirovoj ulici koja vodi ka Vukovaru. Svoju počast odat će kod murala posvećenom dvanaestorici hrvatskih policajaca ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu Selu te murala posvećenom smrtno stradaloj djeci u Domovinskom ratu, otkrivenom prošle godine.

Cijeli program:

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno