Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka danas je obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić, te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Vijence podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine te suborci poginulih zrakoplovaca, kao i brojna izaslanstva, dok je u otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena misa zadušnica.

“Zahvaljujući inicijativi Vladimira Šeksa, tada predsjednika Hrvatskog sabora, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Grada Otoka utemeljena je ova komemoracija. Na ovaj način svaku godinu prisjećamo se njihove tragedije, ne samo prvih zrakoplovaca, nego i branitelja Otoka. Naime i Otočani su u svim dijelovima Hrvatske, od Vukovara, bosanske Posavine do zadarskog zaleđa bili među prvima i davali svoje živote. Trideset Otočana je dalo život za slobodnu Hrvatsku. Hvala vam svima što čuvate uspomenu na poginule hrvatske zrakoplovce i branitelje Otoka.”, kazao je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Okupljenima su se obratili i brigadir Goran Novoselić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vladimir Šeks, počasni građanin Grada Otoka.

Tijekom komemoracije središte Otoka nadlijetao je Antonov An-2, legendarni avion u kakvom su 1991. godine poginuli piloti Marko Živković i Mirko Vukušić, te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat.

Po završetku komemoracije u Domu kulture prikazan je film “Ispod radara”, scenarista i redatelja Stipe Majića Pipe koji govori o hrabrim zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su djelovali u samom početku Domovinskog rata i istaknuli se u dostavi hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju tzv. bojler bombi po neprijateljskim položajima u Slavoniji.