Okruglim stolom na temu “Čitanje u doba epidemije Covida-19” na Teninom Salašu otvoren je drugi Festival dječje knjige u Vinkovcima na kojemu su, uz domaćine, sudjelovali pisci i ilustratori iz naše županije. Zbog epidemiološke situacije Festival ove godine, umjesto tri, traje samo jedan dan, a osim Okruglog stola, danas će biti predstavljeni dječji video radovi koje je za potrebe Festivala snimilo pet škola iz pet gradova. Večerašnjim predstavljanjem pisaca Festival će biti službeno zatvoren.

„Velika je želja svih nas da se ovaj festival nastavi. Zbog posebnih uvjeta morali smo ovogodišnje izdanje napraviti u skromnijim uvjetima. Zato ovogodišnji festival traje samo jedan dan i okupili smo pisce i ilustratore samo s područja naše županije. Odjek prošlogodišnjeg Festivala bio je izuzetan i zato smo, unatoč otežanim uvjetima, odlučili nastaviti kontinuitet održavanja“, rekao je Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske, dodavši kako je današnji Okrugli stol prilika za razgovor o tome kolika je zapravo vrijednost čitanja i inače, a posebno u ovakvim uvjetima koji su prisili mnoge mlade i učenike da im knjiga bude jedini prijatelj.

Nakon Okruglog stola predstavljeni su i video-radovi na temu knjige i čitanja preko kojih su u Festival uključeni i učenici nižih razreda osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Kako nam je rekao pisac Vladimir Bakarić, domaćin Festivala, pobjednika nije bilo, pa su svi učenici nagrađeni prigodnim poklonima – majicama, slatkišima i knjigama. Na ovogodišnjem Festivalu dječje knjige tako su sudjelovala djeca iz pet gradova naše županije i to iz OŠ Ivana Mažuranića, Vinkovci, OŠ Antuna Bauera, Vukovar, OŠ Mate Lovraka, Županja, OŠ Josipa  Lovretića, Otok i OŠ Julija Benešića, Ilok.

„Kako ove godine nismo mogli napraviti masovnije druženje s djecom, što je i glavni cilj ove manifestacije, došli smo na ideju da pošaljemo školama upit da oni naprave svoje video radove. Pet škola pet gradova. Odaziv je bio sjajan, poslali su radove koje ćemo sada pogledati, a radi se o uradcima gdje djeca čitaju najdraže dijelove suvremenih pisaca“, pojasnio je Bakarić.

U prostorima Ogranka Matice Hrvatske navečer će biti održan susret sa sudionicima ovogodišnjeg festivala, odnosno s ilustratorima i piscima za djecu i mlade što će označiti njegov kraj. Ove godine to su Julijana Matanović, Nenad Barinić, Vladimir Bakarić i Dubravko Mataković. Zbog epidemioloških razloga, s nama ove godine nije mogla biti Đurđica Stuhlreiter.

Organizator Festivala i ove je godine Vukovarsko-srijemska županija, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Grada Vinkovaca te podršku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice.