18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

U pandemijskoj godini Vinkovčani čitali više no ikad, “Ciganin, ali najljepši” najčitaniji naslov

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Iako se prošle godine nećemo baš prisjećati sa smiješkom, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci ona ipak nije bila toliko loša. Vinkovčani su se, možda više nego ikada prije, uvjerili u poznatu frazu da uz dobru knjigu vrijeme brzo leti, a tomu u prilog itekako ide i veći broj korisnika u našoj knjižnici te još veći broj posuđene građe.

U 2020. godini, koju je najviše od svega obilježila epidemija virusa COVID-19, rad vinkovačke knjižnice bio je jedan od društvenih sadržaja koji su doživjeli promjene i morali svoje usluge i rad prilagoditi epidemiološkim mjerama. Unatoč zatvaranju tijekom proljetnog lockdowna, knjižnica je prošle godine zabilježila oko 200 članova više u odnosu na prethodnu godinu, a čitaju svi – predškolci, školarci, srednjoškolci, odrasli, umirovljenici. Kako nam je pojasnila Željka Djeke s posudbenog odjela, korisnici su čitali sve vrste literature, publicistiku, beletristiku, knjige za obrazovanje, za razonodu, za cjeloživotno učenje i romane svih žanrova.

“Mislim da je ova epidemija i situacija u kojoj se nalazimo potaknula ljude na neke promjene. Konkretno vezano uz čitanje, smatram da se više podigla svijest o važnosti čitanja, a rezultati pokazuju da se više čita, što nam je iznimno drago”, istaknula je Željka.

Beletristika je oduvijek najpopularnija u našim knjižnicama, a naslov koji je u 2020. godini najviše puta napustio prostorije knjižnice je “Ciganin, ali najljepši”, krimić Kristiana Novaka. Na drugom mjestu najčitanijih knjiga posudbenog odjela našao se roman “Divlje guske” popularne Julijane Adamović, dok joj je za petama po popularnosti napeti triler hrvatskog majstora žanra Pavla Pavličića “Štićena osoba”. Od stranih autora najviše se čitala Čehinja Alena Mornštajnova i njezina “Hana”, dok se na drugom i trećem mjestu našla Amerikanka Kristin Hannah sa svoja dva romana – “Kao zvijezda u noći” i “Ulica krijesnica”.

Puno se tijekom protekle godine posuđivalo i u Dječjoj knjižnici mira. Od knjiga za djecu najviše se čitao “Gregov dnevnik“, američki književni serijal  kojega je napisao američki književnik Jeff Kinney. Na drugom mjestu našao se dječji roman „Najgora djeca na svijetu“ s deset genijalno groznih i urnebesno duhovitih priča omiljenog dječjeg pisca Davida Walliamsa, dok je treće mjesto zauzela zanimljiva zbirka duhovitih pričica autorice knjiga za djecu Sanje Polak – „Drugi dnevnik Pauline P.“.

Što se tiče knjiga za mlade, iz naše knjižnice je najviše izlazio zabavni roman „Banditska bakica“ britanskog pisca Davida Walliamsa, a puno se čitalo i djelo „Treba imati malo sreće“, jedna od knjiga serijala o Tomu Gatesu, britanske spisateljice Liz Pichon. Harry Potter ni nakon dugog niza godina nije zaboravljen, a vinkovački mališani još uvijek beskrajno uživaju u njegovim zgodama. Stoga se na trećem mjestu najčitanijih djela našao „Harry Potter i odaja tajni“, druga iz serije sedam knjiga o Harry Potteru koje je napisala britanska književnica J.K.Rowling.

Od slikovnica, apsolutnu dominaciju kod naših najmlađih ostvarila je „Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak“, jedna od tri slikovnice o higijeni autorice Jelene Pervan. Na drugom mjestu je priča “Mirko Bjesomirko”, dio serije slikovnica o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece koje je napisala Tamara Vučković. Iz iste serije, treće mjesto zauzela je slikovnica „Gospođica hoću“, autorica Jelene Brezovec i Tihane Lipovec Fraculj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno