Foto: Grad Vukovar
Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva, svečano će biti otvoren u petak, 30. listopada. Zbog aktualne epidemiološke situacije svečanost neće biti otvorena za javnost, ali će biti omogućeno izravno praćenje preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr), kao i putem društvenih mreža. Svečanost počinje u 17:30 sati.
Građani će vodotoranj moći posjetiti već sljedećeg dana, u subotu, 31. listopada, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
Objekt Vodotornja, u kojemu će se u istom trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba, sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu sa šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti vodotornja, te vidikovac. Na vidikovcu kraj jarbola s hrvatskim barjakom postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte, koji su podizali zastavu na vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena. U prizemlju pored vodotornja nalaze se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište, kafić i parkiralište.
Vukovarski vodotoranj, visok gotovo 50 metara, tijekom Domovinskog rata pogođen je s više od 600 granata. Rekonstrukcija je koštala oko 46 milijuna kuna, a potreban novac osigurali su Hrvati iz dijaspore i iz Hrvatske te velik broj tvrtki.