1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

U potragu za zemnim plinom na prostoru općina Stari Jankovci, Tovarnik i Nijemci te Otoka

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Služba za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije, povodom zahtjeva nositelja zahvata INA, donijela je rješenje za planirani zahvat Seizmičko snimanje „Privlaka-Đeletovci-3D-2024”, na eksploatacijskim poljima ugljikovodika Privlaka i Đeletovci.

Početak radova na snimanju planiran je u ožujku 2024. godine u trajanju od oko jednog mjeseca, a prostor planiranog 3D seizmičkog snimanja u cijelosti će obuhvatiti EP ugljikovodika Privlaka i Đeletovci. EPU (područje snimanja) Privlaka obuhvaća općinu Stari Jankovci i Grad Otok, dok EPU Đeletovci obuhvaća općine Stari Jankovci, Nijemci i Tovarnik te Grad Otok.

Kako su nam pojasnili iz Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode Vukovarsko-srijemske županije te ranije spomenutih općina, predmetnim zahvatom planirano je seizmičko snimanje 3D poligona preko eksploatacijskih polja ugljikovodika Privlaka i Đeletovci, ukupne površine oko 101 kilometar. Snimanje seizmičkih podataka izvodi se na način da se od izvora na površini emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju od 20 sekundi, koji se reflektira i registrira na površini pomoću prijamnika (geofona).

Kao izvor seizmičkog vala uglavnom će se koristiti površinski izvor, kamion s vibracionom pločom, tzv. vibrator, a riječ je o radnom vozilu težine 20 tona i dimenzija oko 8×3 metra. Iznimno u područjima neprohodnima za vibratore koristit će se eksploziv smješten u rupe promjera 12 milimetara, dubine 5 do 10 metara, koji će se postavljati pomoću prenosive bušilice.

Seizmičkom snimanju prethodit će geodetski radovi, prilikom kojih se određuju geofonske točke i točke izvora na određenim linijama (točke će biti označene na terenu drvenim štapom duljine jedan metar). Geofonske ploče bit će na svakih 40 metara, postavljat će se po liniji koje su međusobno razmaknute 120 metara, dok se vibratori kreću po trasama linija izvora međusobno razmaknutih 280 metara te će vibrirati na točkama izvora svakih 40 metara. Prijemnici će biti postavljeni po tzv. hibridnom sistemu na način da se većina postavlja bežičnim sustavom, a 10 do 20 posto čini klasična kabelska oprema. Za potrebe statičke korekcije posebno se izvode snimanja brzina u plitkim bušotinama.Planirano je izraditi desetak plitkih bušotina do dubine 60 metara, na topografski najvarijabilnijim dijelovima terena. Početak aktivnosti seizmičkog snimanja planiran je tijekom ožujka 2024. godine, a kako se navodi u dokumentaciji, planirane trase tijekom realizacije radova na terenu podložne su korekcijama i samo izvođenje radova je fleksibilno.

Zaobilaze se gusta naselja, kuće, vodotoci, a u šumama se koriste šumski putevi i prosjeke. U slučaju vodotoka bez obzira kojeg su reda, aktivnosti vibriranja neće biti na udaljenostima manjima od 100 metara, tijekom snimanja u blizini vodotoka prijelaz vibratorima i mehanizacijom odvija se preko postojećih mostova i prijelaza, a predviđeno je i maksimalno korištenje postojećih poljskih puteva i cesta sa što manjim utjecajem na livade i druga staništa važna za životinjski i biljni svijet.

Nakon provedenog postupka rješenje je objavljeno na rok od četiri godine, a dostupno je na službenim internetskim stranicama Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno