1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

U programu predškole je tek 53 djece, značajno manje nego prijašnjih godina

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U pedagoškoj godini 2020./2021. u program predškole, pod kapom Dječjeg vrtića Vinkovci, uključena su ukupno 53 predškolca rođena od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. Program predškole obvezan je kako bi djeca u prvi razred krenuli sa znanjima i vještinama koje stječu djeca u sklopu redovitih aktivnosti i programa u dječjim vrtićima, a ove godine provodi se samo u dječjem vrtiću “Vladimir Nazor”.

Početkom rujna ove godine, Dječji vrtić Vinkovci objavio je Javni poziv za upis djece u program predškole za pedagošku godinu 2020./2021. Iako su se u brojnim gradovima i općinama upisi obavljali uglavnom online putem, u Vinkovcima su roditelji svoje predškolce mogli upisati direktno u Upravi vrtića, naravno uz obvezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje svih epidemioloških mjera. Kako nam je pojasnila ravnateljica Suzana Zidar, ove godine upisan je manji broj polaznika nego što je to bilo do sada. Natječaj je bio otvoren više od 20 dana, pa su svi dobili mogućnost javiti se na vrijeme.

„Pristiglo je pedeset zahtjeva, formirali smo skupine prema broju pristiglih zahtjeva i u objektu “Vladimir Nazor” organizirali rad. Primili smo i zahtjeve roditelja koji su se javili i tijekom mjeseca listopada i tu djecu također uvrstili u program. Dakle u pedagoškoj godini 2020/2021. program predškole pohađa 53 djece što je značajno manje nego prijašnjih godina“, pojašnjava nam ravnateljica i dodaje kako je u pedagoškoj godini 2019/2020. u tom programu bilo nešto manje od 90 djece, dok je samo godinu ranije taj broj bio oko 120 djece.

Program predškole provodi se za djecu koja nisu obuhvaćena nikakvim vidom predškolskog obrazovanja u godini prije polaska u školu, što znači da djeca nisu uključena u nijednu predškolsku ustanovu u redovnom programu. Program je u potpunosti besplatan za roditelje, troškove boravka djece i drugih potreba snosi osnivač, u ovom slučaju Grad Vinkovci, a provodi se od 1. listopada tekuće godine do 30. svibnja sljedeće godine u trajanju od najviše 250 sati.

„S obzirom na manji broj djece prijavljene za program isti se provodi samo u jednom objektu i to u vrtiću “Vladimir Nazor”, a prijašnjih godina rad smo organizirali u dva objekta. Ovakav vid organizacije programa u potpunosti zadovoljava sadašnje potrebe. Već nekoliko godina postoji zakonska obveza kojom sva djeca koja su školski obveznici trebaju pohađati ovakav program. Međutim, u školama još uvijek, potvrda o pohađanju toga programa nije obvezna za upis u prvi razred tako da, iako mi kao Dječji vrtić izdajemo potvrde o završetku programa to nije shvaćeno kao neki važeći dokument“, dodaje Zidar.

Pohađanje programa predškole za svu djecu, godinu dana prije polaska u osnovnu školu, u Hrvatskoj je postalo obavezno 2014. godine. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju kako predškola služi da se djeca naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te poštovanje pravila koja nisu kućna. U tu ih se svrhu uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučili da njihovo poštovanje vodi k ugodnom suživotu u zajednici.

”Tijekom programa djeca usvajaju osnovne pojmove o vremenskim i prostornim odnosima, razvijaju predčitalačke vještine, stvaraju radne navike i socijaliziraju se u odgojnoj skupini. Sve se to postiže kroz druženje i igru uz korištenje suvremenih didaktičkih pomagala. Kompetencije koje dijete u godini dana prije polaska u osnovnu školu treba steći i/ili unaprijediti odnose se na komunikaciju na materinskom jeziku, elementarnu komunikaciju na stranim jezicima, matematičke kompetencije i osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji, digitalne kompetencije, učiti kako učiti, socijalne i građanske kompetencije, inicijativnost i poduzetništvo, kulturnu svijest i izražavanje te motoričke kompetencije primjerene dobi”, kažu iz Ministarstva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno