19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

U prošloj godini Vinkovci su zabilježili 310 vjenčanja i 368 rastava

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

I 2021. godina bila je u znaku pandemije koronavirusa, a društveni i kulturni život određivale su epidemiološke mjere. Brojne samoizolacije, gubitak posla, više vremena provedenog u zatvorenim prostorima nikako nisu išli na ruku braku i obiteljskim zajednicama.

Naime, gotovo na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i u Vinkovcima, porastao je broj razvoda brakova, a građanskih i dalje ima više od onih sklopljenih u crkvi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj sklopljenih brakova od ožujka 2020. do studenoga 2021. manji je za 12,9% u odnosu na petogodišnji prosjek za isto razdoblje, što znači da se brojka onih koji su odlučni svojoj vezi ili zajednici dodati i službeni papir smanjila za gotovo pet tisuća. Ni godina prije nije zračila optimizmom. U 2020. postotak sklopljenih brakova pao je za više od 23% u odnosu na godinu prije.

No, poražavajućim podacima ni tu nije kraj jer ni broj razvoda ne ulijeva nadu u bolje sutra. U Hrvatskoj svaki treći brak završi razvodom, odnosno na tisuću sklopljenih njih 339 „pukne“. Što pogoduje takvoj situaciji? Je li pandemija napravila toliki jaz i stvorila nepremostive situacije među bračnim partnerima, radi li se ipak o sve većoj emancipaciji žena, manjku žrtve, nevjeri, novoj podjeli poslova, ekonomskoj krizi ili jednostavno ljudi imaju manje vjere u ljubav i ono „dok nas smrt ne rastavi“?

Nikad sa sigurnošću nećemo moći reći koji je stvarni razlog razvoda i problemi unutar četiri zida određene obitelji. Prema navodima Centra za socijalnu skrb, razlog kraha braka izuzetno je rijetko točno određen. Stranke u sporazumnim razvodima u „kućicu“ razloga najčešće navedu neslaganje karaktera između partnera i ne žele ulaziti detaljnije u cijelu priču dok se oni koji su na najružniji način, svojevrsnim sukobom, završili svoj brak, najčešće izjasne kako zbog teških i nepomirljivih razlika ne žele nastaviti živjeti bračni život.

Bilo kako bilo, situacija u Hrvatskoj slična je onoj u gradu na Bosutu, iako se brojke za prošlu, 2021. godinu, kreću u malo pozitivnijem smjeru.

Naime, ukupno 310 parova odlučilo se na brak dok je u godini ranije vjenčanih samo 180 što možemo pripisati i prolongiranju datuma vjenčanja zbog epidemiološke situacije. Trend povećanja broja onih koji svoje „sudbonosno da“ žele izreći pred matičarom i dalje je aktualan.

Građanski brak u Vinkovcima i dalje drži primat, a sklopljeno ih je ukupno 186 dok je pred oltarom i svećenikom to učinilo 124 para. Drugim riječima, iako se Vinkovčani, kao i ostatak hrvatskog stanovništva, izjašnjavaju većinom katolicima i vjernicima, samo 40% ovogodišnjih brakova ima i crkvenu potvrdu. Svakako, navedenim podacima u prilog ide i specifičnost situacije jer nije rijedak slučaj da se mladi odlučuju na građanski brak dok ne popuste epidemiološke mjere pa naknadno prave veliko slavonsko slavlje i vjenčanje.

Prema podacima Matičnog ureda Vinkovci, trend porasta u zadnje dvije godine vidljiv je i u rubrici razvodi. Naime, u 2021. 368 parova odlučilo je razvrgnuti svoj brak, a godinu prije razišlo se njih 348. Iako crna brojka razvoda u našem gradu prednjači, takozvani minus na strani onih koji su prebrodili bračne krize u ovoj, ali i prošloj nadasve izazovnoj godini, ipak se smanjuje.

U 2020. bilo je 180 vjenčanja, a čak 348 razvoda. Ta se razlika u prošloj godini smanjila na 58 u korist rastave. Iako brojke ne idu u prilog braku kao zajednici, ostaje nam vjerovati kako će sadašnji suživot s pandemijom i njen, nadamo se skori završetak, donijeti ljepše podatke od onih s kojima trenutno raspolažemo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno