Foto: POOL

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za novinare otkrio je nove podatke o osobama zaraženih koronavirusom. Ukupan broj zaraženih je 1343, a izliječenih 179, odnosno 12 više nego dan ranije. Preminulo je ukupno 19 osoba.

U protekla 24 sata zaražena je 61 osoba, a testirano je 13125 osoba, objavljeno je na konferenciji. Preminula je jedna osoba koja se nalazila u KBC-u Split. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević navela je kako se u bolnicama trenutno nalazi 359 ljudi, a ozdravilo ih je 179, dakle 12 više nego jučer.  Kod kuće se liječi 789 osoba, a još je jedna osoba na respiratoru što ih čini ukupno 36. U samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba.

„Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čuvati“, rekla je Maja Grba Bujević. Rekla je i kako su u broju zaraženih i osobe iz staračkog doma u Splitu.

“Evakuirano je 49 štićenika, od njih dvoje imaju srednje teške simptome i trebaju kisik. Nitko nije na respiratoru. Od njih 49, 10 je pozitivno. Ostale testiramo, svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju”, rekao je Vili Beroš u Splitu.

Ministar Davor Božinovć pozvao je građane da odgode odlazak u banke i starijim sugrađanima daju prednost zbog podizanja mirovina. Banke također pozivaju umirovljenike da u najvećoj mjeri mirovine dižu na bankomatu.

Alemka Markotić govorila je o bolesniku koji je preminuo u Klinici.

“Mi u dokumentaciji koja je pristigla nije bilo informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Od bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze – jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima. Nisam o obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima”, pojasnila je Markotić.

“Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti da se u manjoj sredini identificira ta osoba”, dodala je Markotić.

Stanje po županijama temeljem objava županijskih stožera 8. travnja:

Vukovarsko-srijemska – 3 nova. Ukupno 29

Zadarska – 3 nova. Ukupno 59

Istarska – 3 nova. Ukupno 79

Brodsko-posavska – 3 nova. Ukupno 18

Osječko-baranjska – 5 novih. Ukupno 101

Krapinsko-zagorska – 4 nova. Ukupno 89

Šibensko-kninska – 3 nova. Ukupno 48

Karlovačka – 1 novi. Ukupno 26

Varaždinska –  2 nova. Ukupno 32

Bjelovarsko-bilogorska – 1 novi. Ukupno 7

Dubrovačko-neretvanska – 0 novih. Ukupno 64

Ličko-senjska 0 novih. Ukupno 3

Sisačko-moslavačka – 1 novi. Ukupno 22.

Grad Zagreb – 9 novih. 360 ukupno

Zagrebačka županija – 4 novih. Ukupno 95

Primorsko-goranska – 0 novih. Ukupno 53.