- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U siječnju ove godine završio je prvi projekt besplatnih kastracija mačaka koji je započeo u studenom 2020. Projekt je to vinkovačke Udruge Rocco čiji je cilj bio spasiti njihovo nekontrolirano razmnožavanje, njihove živote te smanjiti populaciju napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životinja.

18. listopada prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji počela je besplatna kastracija 100 mačaka za skrbnike slabijeg imovinskog stanja. Proces je trajao sve dok nije kastrirano svih 100 maca, no zbog velikog odaziva naših građana ta brojka je u konačnici ipak malo veća. Kastrirano je ukupno 114 mačaka, 83 ženske mačke i 31 mačak. U Udruzi za zaštitu životinja “Rocco” Vinkovci ne kriju ponos postignutim uspjehom. Vrijedne volonterke napominju kako je probijen novčani limit za 526 kuna, no za taj iznos umanjit će sredstva novog kruga – projekta kastracije broj 2!

„Pozivamo na odaziv prvenstveno osobe koje skrbe i hrane “ničije” mace te za mačke osoba slabijeg socijalnog statusa.  Princip je isti kao i prethodni put. Za dogovor i upute se javljate prvo nama, isključivo u inbox stranice Udruga “Rocco” Vinkovci gdje ćete dobiti sve potrebne upute. Čekamo vas“, poručili su.

I drugi krug kastracija organiziran je u suradnji s veterinarskom ambulantom Anubis u Vukovaru, a sponzor je ponovno Tajana Barančić, vlasnica tvrtke Astraj, koja će financijski pomoći i osigurati sredstva za kastraciju još 100 mačaka. Uspješno odrađen projekt nada je kako će ideja zagovaratelja prava životinja i njihovih ljubitelja uistinu zaživjeti – manje napuštanja i patnje životinja te povećana svijest o važnosti kastracije kao prevencije napuštanja, emocionalnog zlostavljanja životinja i cijelog spektra bolesti izazvanih parenjem, tjeranjem i čestim rađanjem mačaka.

Kako do besplatne kastracije?

Javite se u inbox Udruge Rocco, potreban je dokaz o socijalnom statusu i spremnost da sami mačke o kojima skrbe prevezu u ambulantu u Vukovaru. Kada dobijete sve upute, zovete ambulantu Anubis za termin koji vama odgovara, potom Udruzi javljate datum i vrijeme termina. U ambulanti Anubis potpisujete suglasnost o anesteziji i popunite izjavu sa svojim osnovnim podatcima, socijalnom statusu i opisom mačke. Mačku predate na kastraciju i po preuzimanju obavezno uslikate macu i fotku pošaljete Udruzi za evidenciju u albumu.