6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

U Rokovcima i Andrijaševcima završen velik dio planiranog posla

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Radovi na projektu “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” u punom su jeku na cijelom projektnom području, odnosno u dva grada i četiri općine s ukupno 11 naselja. U Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji zadovoljni su dinamikom izvođenja radova, a do danas je izgrađeno 100,3 km mreže i 7.306 izvoda za priključak. Kako bi se uvjerili u stanje na terenu u Općini Andrijaševci, dijelu aglomeracije Vinkovci koja uz Vinkovce obuhvaća i Mirkovce, Andrijaševce i Rokovce, radove u Rokovcima danas su obišli načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac i voditelj Službe investicije i razvoj VVK Dalibor Pavić.

“Na području ove općine projektom je predviđeno puštanje u rad 14,3 km sekundarne mreže i 7,3 km transportnih cjevovoda, 10 novih crpnih stanica i 1.198 izvedbi priključnih okana. Do sada je izvedeno 19,1 km mreže, 878 izvoda za priključak i svih 10 crpnih stanica. Radovi u Općini Andrijaševci dobro napreduju i pri kraju su te će po njihovom završetku Rokovci i Andrijaševci tlačnim cjevovodom biti spojeni na Genscherovu ulicu kod Pevexa i u Vinkovcima kako bi se otpadne vode iz tih naselja mogle distribuirati na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Jošine. Spajanje se očekuje u narednim mjesecima, tj. početkom sljedeće godine”, objašnjava Pavić.

Direktor VVK Ivan Rimac naglasio je kako se radovi odvijaju punim kapacitetom i da ih trenutna situacija s koronavirusom nije usporila.

“Za sada nemamo problema u provedbi projekta kako u ovoj općini tako ni na cijelom projektnom području. Mogu reći da je do sada realizirano 215 milijuna kuna od 384 koliko je ukupna vrijednost projekta i na ovaj način, istim tempom, ukoliko nam to dozvoli situacija, trebamo nastaviti i u budućnosti”, kaže Rimac.

Načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić zadovoljan je kako radovi napreduju, ali i svjestan, kako kaže, da su mještani nezadovoljni trenutnim stanjem prometnica i problemima na koje nailaze u svakodnevnom kretanju. No to neće još dugo potrajati i po završetku radova ova dva mjesta konačno će dobiti ono što godinama čekaju.

“Većina mreže je gotova, ostaju nam još neki manji segmenti i očekujemo kako će do Dana općine dobar dio naših mještana biti priključen na kanalizacijsku mrežu. Paralelno s tim trebali bi krenuti i u uređenje naša dva mjesta. Ogromna je ovo investicija, zahvaljujući samom projektu mi kao Općina financijski sudjelujemo samo u jednom manjem dijelu. Upravo je važno za istaknuti kako će naši mještani dobiti kanalizaciju besplatno, što nije bio slučaj u nekim drugim mjestima”, ističe Dekanić.

Podsjetimo, projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike11,7 posto, Hrvatskih voda, 11,7 posto i jedinica lokalne samouprave, 5,8 posto. Projektom je planirana izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcija 22 crpne stanice i izgradnja 7 kišnih preljeva i spremnika. U tijeku je i nadogradnja UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema za održavanje sustava javne odvodnje. Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno