26 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

U sklopu najveće akcije čišćenja u Hrvatskoj uređena i vinkovačka Banja

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

„Kad se male ruke slože, sve se može!”, zaključak je danas održane ekološke akcije čišćenja vinkovačkog kupališta Banja. Riječ je o projektu naziva „Rezolucija Zemlja” pokrenutog od strane Večernjeg lista, u suradnji s još dvadesetak ekoloških udruga. Na popisu više od 30 lokacija diljem Lijepe naše, našli su se i Vinkovci i njegovo najpoznatije otvoreno kupalište.

Uz organizatore, Grad Vinkovce i Športsko ribolovno društvo Jezera Banja, akciji su se pridružili i učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića te Ronilački klub Vinkovci. Na samom početku akcije, predsjednik ŠRD Jezera Banja Ivan Marić podijelio je zadatke, a ubrzo nakon toga svi su prionuli na posao.

„Održavamo jezero već dugi niz godina, što je naš glavni zadatak. Sezona kupanja službeno počinje 1. lipnja pa su na proljeće radovi nešto intenzivniji, ali cijelu godinu brinemo da je sve lijepo i uredno”, rekao je Ivan Marić, Vinkovčanima poznatiji kao Prćija, istaknuvši kako u ljetnim mjesecima Banju dnevno posjeti oko 500 ljudi, a preko vikenda se taj broj barem utrostruči što znači da u sezoni kupanja kroz kupalište prođe i do sto tisuća ljudi. „Prema analizama čistoće, voda na Banji pripada prvoj grupi”, napomenuo je najavivši gradnju toaleta i svlačionica jer, kako ističe, podizanjem kvalitete usluge povećava se i broj posjetitelja.

Svoj veliki doprinos dali su i učenici četvrte škole koji su spremno zasukali rukave, uzeli sadnice cvijeća i svojim ručicama uljepšali kaliće koje okružuju kupalište. „Danas ćemo čistiti Banju i saditi cvijeće. Tako obilježavamo Dan planeta Zemlje, a drago nam je da će sve biti ljepše i čišće”, rekla je učenica 6.b razreda vinkovačke četvrte škole Korina Čačić koja je sa svojim prijateljima odlučila uljepšati svoj grad.

Osim toga, danas su se uređivale i plaže, kosila trava, skupljalo smeće, a članovi Ronilačkog kluba Vinkovci bili su zaduženi za podvodno čišćenje. U planu imaju očistiti predio kupališta koji se odnosi na uzdužni dio do 6, 7 metara dubine jer je to dio gdje kupači većinom borave.

„Čistit ćemo Banju od stakla, komunalnog otpada, boca, plastike i svega ostalog na što naiđemo. Godinama sudjelujemo u ovakvim ekološkim akcijama i otprilike znamo što nas čeka. Prošle smo godine u tri akcije čišćenja izvadili 17 kubika komunalnog otpada i minsko-eksplozivnih sredstava”, istaknuo je predsjednik Kluba Goran Vučko dodavši kako su ručni bacač granata, zolja i protutenkovska mina najčudnije što su našli u dubinama vinkovačkog mora.

„Bez obzira na sve, Banja je prekrasna”, započeo je gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalivši članove Udruge ŠRD Jezera Banja koji cijelu godinu održavaju cijeli prostor kupališta.

„Imamo prekrasnu oazu koja se nalazi praktički u središtu grada i šteta ju je ne iskoristiti. I to ne samo ljeti za kupanje nego i kroz cijelu godinu jer ovo je prostor u kojem možete pronaći mir, prekrasnu prirodu i prostor za sportsku rekreaciju”, dodao je zaključivši kako su se svi danas skupili na Banji kako bi probudili svijest o ljepotama koje imamo i trebamo očuvati za sve buduće generacije koji će svoje slobodno vrijeme uživati na Banji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno