20 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

U šoping preko granice samo uz negativan PCR test ili dokaz da ste preboljeli COVID

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Odlazak u predblagdansku nabavku preko granice ove će godine biti jedino moguć ako smo preboljeli koronavirus odnosno uz negativan PCR test, ne stariji od dva dana. Takav režim na snazi je od utorka i trajat će do daljnjeg. Jednako vrijedi i za sve građane na radu u inozemstvu koji su planirali Božić provesti kod kuće.

“Više nije presudno državljanstvo putnika već epidemiološka situacija područja odnosno regije iz koje putnik dolazi, uključujući i treće zemlje. Svi koji nemaju spomenuti test upućuju se po ulasku u Hrvatsku u samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza, a testiranje se obavlja u RH”, ističe voditelj Odjela za graničnu kontrolu Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Josip Baotić.

Svakim pooštravanjem mjera, smanjuje se i broj prelazaka preko granice, potvrđuje. Jedino se s testom, dakle, može, primjerice u nedaleko Orašje u šoping ili po povrat poreza, osim ako imate dokaz da ste preboljeli COVID.

“Osobe koje su preboljele COVID prilikom ulaska u RH nisu dužne posjedovati negativni nalaz PCR testa niti će im tada biti određena samoizolacija. Takve osobe dužne su na graničnom prijelazu predočiti potvrdu liječnika ili odgovarajuću liječničku dokumentaciju iz koje mora biti vidljivo da je od datuma završetka bolesti odnosno izlaska iz izolacije prošlo najmanje 14 dana, ali ne više od 90 dana čime se smatra da je osoba imuna na bolest”, pojašnjava voditelj Odjela za graničnu kontrolu PU Vukovarsko-srijemske.

Novom odlukom nisu obuhvaćeni vozači teretnih vozila stoga se promet roba obavlja uobičajenim intenzitetom, dodaje.

Izuzeci, odnosno osobe koje nemaju obvezu predočenja negativnog PCR testa na granici su i svi zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu te djelatnici u skrbi za starije osobe, pogranični radnici koji svakodnevno ili nekoliko puta tjedno putuju na posao iz jedne u drugu državu, osoblje u prometnom sektoru odnosno profesionalni vozači svih vrsta vozila, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe s pozivom međunarodnih organizacija, a čija je fizička nazočnost neophodna za njihovo funkcioniranje, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti te putovanja radi školovanja, navodi Baotić.

Također, iznimka uključuje i sav tranzitni promet, a to je, pojašnjava Baotić, putovanje iz jedne države u drugu kroz hrvatski teritorij najkraćim putem u trajanju maksimalno 12 sati.

Tako će masovni odlazak u prekogranični blagdanski šoping ove godine, evidentno izostati iz opravdano zdravstvenih razloga. Vremena su ovo koja pozivaju na strpljenje, naglašavaju u vukovarsko-srijemskoj graničnoj policiji te pozivaju građane da prate sve obavijesti Nacionalnog stožera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno