Na nedavnom, 10. kongresu pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu, gdje se okupilo više od 200 domaćih i europskih stručnjaka, osim aktualnih tema važnih za sve predstavnike šumarske i drvoprerađivačke industrije u tom dijelu Europe, poput prijetećih bolesti u šumama, bilo je riječi i o najavljenoj mogućoj recesiji i koje bi posljedice na dvoprerađivački sektor ona mogla imati.

Usporavanje njemačkog gospodarstva velika je prijetnja za cijelo hrvatsko gospodarstvo, a koliko će snažna biti najavljena kriza, kakvi će biti poremećaji na tržištu, koga će najteže pogoditi i kada je možemo očekivati u punom izdanju, zasad je još uvijek teško prognozirati iako dio prezentiranih statistika već potvrđuje kako se u 2018. dogodilo ozbiljno usporavanje, rečeno je na slavonskobrodskom kongresu pilanara. Glavni zaključak može se sažeti u preporuku kako se sektorski dionici trebaju držati zajedno, koordinirati i zajednički kreirati tržišne strategije jer je trgovina drvom jako globalizirana i pod velikim je utjecajem posljedica aktualnog američko-kineskog trgovinskog rata.

Bio je ovo više nego dovoljan povod da posjetimo našeg najvećeg drvoprerađivača Spačvu i u razgovoru s predsjednikom Uprave Josipom Faletarom čujemo kako se i da li se Spačva priprema za moguću nadolazeću krizu. “U Spačvi se za sada, ne osjećaju naznake početka krize. Troškovi su nam povećani u ovoj godini – sirovina 9 milijuna, plaće 9 milijuna kuna i struja 3 milijuna. Na potražnji se ne osjeća kriza, prodali smo za 14 milijuna kuna ili 8 posto više proizvoda. Oprezni smo, osluškujemo tržište i bojimo se jer su jedna od naših glavnih izvoznih tržišta Njemačka i Italija. Peleti jako dobro idu, furnir, seljački pod i vrata idu solidno. Iskreno govoreći, kriza se kod nas u Spačvi ne osjeti, ali se i te kako osjeti da se nešto kuha i osluškujemo što će nam donijeti budućnost.”, rekao je Faletar, dodavši kako je Spačva danas puno stabilnija tvrtka nego 2008. godine.

Unatoč izjavama kako se ne treba plašiti najava nove recesije, jer ona neće niti izbliza biti kao ona 2008, jer je riječ o različitim tipovima usporavanja, a što je dobro jer je manje rizično za realni sektor u Spačvi su ipak oprezni, jer kako kažu, nikada se ne zna. Jedan od preduvjeta za prevladavanje krize je i uspješna suradnja gospodarstva i znanosti.

“U tijeku je projekt vrijedan 45 milijuna kuna, a novcem EU-a sufinancira se razvijanje novog proizvoda, inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Taj projekt, na kojemu rade naši stručnjaci u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta, traje četiri godine i odvija se prema planu.”, kaže Josip Faletar te dodaje da će do kraja 2019. godine završiti projekt koji je vrijedan više od 30 milijuna kuna, financiran iz vlastitih izvora i kredita, pa će benefiti u poslovanju od nove linije za preradu suhih piljenica, dasaka, kapaciteta tisuću kubičnih metara, biti vidljivi već od 2020.