U župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima danas je služena misa zadušnica za pokojnu kiparicu profesoricu Alojziju Lojziku Ulman, nakon koje je predstavljena knjiga nastala povodom obilježavanja 25. obljetnice njezine prerane smrti. Iste večeri, ljubitelji umjetnosti i povijesti mogli su pogledati izložbu autorice knjige pod nazivom „Lojziki u čast“.

„Alojzija Ulman – kiparica i povjesničarka umjetnosti“ naslov je knjige nastale u spomen ovoj velikoj Vinkovčanki koja je zasigurno ostavila veliki trag u našem gradu. Alojzija Lojzika Ulman poznata je vinkovačka sakralna umjetnica – kiparica, povjesničarka umjetnosti i profesorica koja je tijekom tri desetljeća bila angažirana na crkveno laičkom, umjetničko sakralnom, predavateljsko povijesno-umjetničkom i prevoditeljskom području. Autorica je brojnih skulptura i kompozicija u crkvama Vinkovaca i okolice. Kao sakralna umjetnica napravila je preko 25 potpunih unutarnjih uređenja crkava na prostorima država bivše Jugoslavije, Europe, Afrike, Amerike i Australije, kipovima Isusa, sv. Obitelji i brojnih poznatih svetaca.

„Skromna i samozatajna, ali u potpunosti prožeta vjerom i opsjednuta umjetnošću, kiparstvom, arheologijom, ali i svojim gradom Vinkovcima. Cijeli svoj život uložila je u to, bila je uporna i nikada nije odustajala. Eminentna je Vinkovčanka, ostavila je jako puno toga iza sebe, a snagu je pokazivala svojom skromnosti i vjerom“, predstavljajući knjigu napisanu njoj u čast rekao je Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske. Osim Švagelja, na promociji knjige sudjelovala je i njezina autorica, Matija Maša Vekić koja nije krila zahvalnost, ali i ponos na sve ono što je Lojzika učinila za naš grad.

Misu zadušnicu vodio je mons. Tadija Pranjić, „zamijenivši“ đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đuru Hranića koji je bio spriječen doći. U poruci koju je uputio ovom prigodom, a koju je pročitala autorica knjige, stoji kako je Alojzija Ulman svakako najuglednija i najplodnija kiparica sakralnih motiva u 20. stoljeću koju je izdnjedrila Đakovačka biskupija.

„Njezina bogata kulturna ostavština, osobito njezino plodno kiparsko stvaralaštvo, predstavljaju svjedočanstvo njezine osobne kršćanske vjere i snažan vapaj za oslobođenjem od raspadljivosti te izričaj Duha Krista uskrsloga koji je u njoj i po njoj materiju pretvarao u novi stvor te ostvarivao uskrsnu preobrazbu da sve sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje“, samo je mali poruke.

Alojzija Ulman je održala 192 znanstvena predavanja na hrvatskom, njemačkom i francuskom s područja povijesti umjetnosti od Pariza i Rima do Vinkovaca, s velikim rasponom interesa od umjetnosti prapovijesti, babilonske i asirske, grčke i rimske do suvremene sakralne umjetnosti. Iznenada je umrla na jednom simpoziju u Splitu, u svojoj 68. godini.

Danas je u crkvenoj dvorani otvorena i izložba Matije Maše Vekić pod nazivom „Lojziki u čast“. Izložba je otvorena do nedjelje iza velike mise, a sastoji se od crteža i slike pokojne Alojzije.

„Slike i crteži Matije Vekić mozaik su mpresija prepun mira i spokoja. Neovisno što preferira tematski uvjetovan realistični prikaz, vješto nas uvlači u spokonju atmosferu s izrazito vjerskom i sakralnom tematikom. Svjetlost u njezinim radovima postaje simbol nade, vjere, ljubavi i radosti. Djela su joj jednostavna, pročišćena i izrazitog kolorita. Njeno toplo stvaralčako putovanje izvire iz nje same. Vjera u Boga, ljubav prema čovjeku i životu, iskreni su stvaralački porivi Matije Maše Vekić“, rekao je Dejan Duraković, voditelj likovnog odjela OMH Vinkovci.