7 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

U svaki ukras dajem puno ljubavi i truda  

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iz velike ljubavi prema Božiću, početkom 2020. godine nastala je jedna posebna priča koja nam iz dana u dan pokazuje koliko se isplati trud i zalaganje za ono što voliš. CrEative handmade story donijet će u vaše domove široku lepezu punjenih ukrasa u koje je utkano uistinu puno ljubavi, rada i strpljenja.

Za Ivankovčanku Ivku Joskić mnogi će reći kako je, zajedno s prirodom, početkom proljeća procvjetala i ona. Nakon 13 godina promijenila je posao, a s time je došlo i nekoliko novih životnih promjena među kojima je i posebna posvećenost svome hobiju, velikoj ljubavi u kojoj još više uživa otkako je na novom poslu poslana na rad od kuće. Ručna izrada punjenih ukrasa od tkanina ispunjava dane ove 33-godišnjakinje. Kako kaže, to ju uveseljava i opušta, pa stoga nije dugo razmišljala o pokretanju stranice CrEative handmade story na kojoj ponosno pokazuje svojih ruku djelo.

„Svi koji me znaju reći će koliko volim i zarazim druge tim ugođajem Božića. Prije dvije godine sam sebi počela raditi punjene ukrase, ali nije baš išlo i tada sam otišla na tečaj šivanja u trajanju četiri sata i doslovno samouka krenula u izazov. Inače sam borac po prirodi i radila sam sve dok nisam mislila da su dobri, a pomogli su mi brojni video uradci, Pinterest i ostalo“, pojašnjava nam Ivka. Dodaje kako je iznenađena koliko ljudi voli i cijeni handmade proizvode, a svima se sviđaju jer nisu tvornički napravljeni prema istom kalupu.

Iako na našem području postoji jako puno kreativaca koji svojim rukama izrađuju prava čudesa, ovakvih ukrasa teško da ćete naći negdje drugdje. Od veselih nogica koje vire iz božićne jelke, kapice, čizmica, konjića i ostalih božićnih ukrasa do personaliziranih vjenčića za vrata, šarenih jastučića za djecu, zvjezdica i tulipana od tkanine – sve ono što nećete pronaći u ponudi trgovina, sve ono što ljudskom oku može biti ugoda i veselje. Samo ime dokaz je da se radi o kreativnom svijetu u koji bi rado zašli, a kako nam je objasnila njegova kreatorica, engleskim je nazivom htjela dobiti dodatnu popularnost na društvenim mrežama. U nazivu se ističe veliko slovo E kao prvo slovo njezine trogodišnje kćerke Emanuele.

Ivka najviše uživa kada izradi ukras koji je napunjen i već oblikovan, sliči na gotov proizvod. Sam proces ima dosta faza, a sve kreće od ideje. Zatim ide crtanje po tkanini, šivanje, rezanje viška, okretanje kao najteži dio, punjenje, završavanje ručno iglom i koncem te mašnica kao ukras. Kako je istaknula, najviše ju veseli spoznaja da će njezin trud i uloženo vrijeme netko cijeniti i u svome domu istaknuti kao nešto lijepo. Velika je to potvrda njezinog rada čiji početak nije bio nimalo lagan, no, uz svesrdnu potporu svoje obitelji, uspjela je ostvariti svoj san.

„Prvenstveno sam krenula s idejom da ukrase napravim sebi, jer količina koju sam htjela iziskivala je i jako puno novaca. Polako sam svoje uratke počela dijeliti prijateljima i rodbini za razne prigode i tako je potražnja za njima sve više rasla, pokrenula sam stranicu i došla do faze kada sam morala stopirati narudžbe jer fizički nisam stigla sve napraviti. Vjerujem da je 2020.godina iz svakoga izvukla nešto za što nismo ni znali da imamo. Ja sam iz korone izvukla nešto dobro. Zasad hvatam sve konce posla, hobija, kućnih obaveza i slobodnog vremena“, istaknula je Ivka dodavši kako je svoj prvi ukras ostavila za uspomenu koja će ju podsjećati da samo trudom i radom, ulaganjem u sebe i ne odustajanjem možemo biti bolji.

Kao i drugi kreativni umjetnici, zna da odmah nakon božićnih blagdana slijede pripreme za one uskrsne, ali i proljetne dane, pa se Ivka punom parom bacila na izradu novih modela – zečića, leptira, patki, kokoši, tulipana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno