Kontaktirajte nas

Aktualno

U tijeku poslovi vrijedni preko 460 milijuna kuna

Objavljeno

-

Kada se govori o poslovima i poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, ono što je najvažnije i najznačajnije za istaknuti zasigurno je projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna”. Ogroman je to posao koji dobro napreduje i koji bi, unatoč svemu, trebao biti gotov u predviđenim rokovima. Ukupna vrijednost projekta je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak se sufinancira iz sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike, 11,7 posto, Hrvatskih voda, također 11,7 posto i jedinica lokalne samouprave, 5,8 posto. “U ovoj godini bit će realizirano oko 150 milijuna kuna iz ovog projekta, što je najviše u Hrvatskoj po pitanju vodnokomunalne infrastrukture, ukupno je do sada po projektu realizirano oko 250 milijuna kuna. Svi projektni elementi su ugovoreni i aktivni, a završena je i kupnja opreme vrijedne više od 10 milijuna kuna, koja se koristi za funkcioniranje sustava na našem distribucijskom području. Do sada je izgrađeno više od 100 kilometara mreže, napravljeno je oko 7.500 izvoda za priključak, u tijeku su i radovi na UPOV-u „Jošine“ u Vinkovcima gdje se početkom sljedeće godine očekuje završetak radova i prelazak na 3. stupanj pročišćavanja uz puštanje u probni rad uređaja u Ivankovu, Otoku i Cerni. Sve su to preduvjeti da bi se nova mreža mogla pustiti u pogon i ispoštovati sve zakonske obveze i direktive, a radi se u svih 11 naselja obuhvaćenih projektom”, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Rokovi za završetak, dodaje, ipak će ovisiti i o razvoju epidemiološke situaciji, a okvirni plan je da projekt završi u lipnju 2022.

Uz aglomeraciju, uvijek je aktualna i priča oko regionalnog vodovoda, uz koji se također vežu značajna sredstva. U tijeku je, naime, izvođenje radova na pet investicija ukupne vrijednosti 31 milijun kuna.

Cjevovod Đurići-Račinovci, vrijedan 4,2 milijuna kuna, s 80% financiraju Hrvatske, cjevovod Drenovci-Soljani, vrijedan 11,2 milijuna kuna, s 80% financiraju Hrvatske vode te s po 10% Općina Vrbanja i Vukovarsko-srijemska županija. Cjevovod Soljani-Strošinci vrijedan je pak 3,8 milijuna kuna, a 100% ga financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, baš kao i cjevovod Nuštar-Marinci, vrijedan 3,9 milijuna kuna. Vodospremu i crpnu stanicu Nuštar, vrijednu 7,8 milijuna kuna, s 80% financiraju Hrvatske vode, te s po 10% Općina Nuštar i Županija. “Ukupna dužina ova četiri cjevovoda je 29 kilometara, a plan je, ovisno o osiguranim sredstvima, završiti ove radove u sljedećoj godini. Do sada je izgrađeno 227 kilometara regionalnog vodovoda i u njega je uloženo 271 milijun kuna. Preostaje za izgraditi još 3 vodospreme, u Slakovcima, Drenovcima i Županji te spojni cjevovod Soljani-Vrbanja, a potrebno je napraviti i novelaciju studije regionalnog vodovoda jer su pri kraju radovi u 1. fazi izgradnje kako bi se vidjele potrebe i kako funkcionira regionalni vodovod, odnosno kako bi se moglo pristupiti radovima u 2. fazi izgradnje”, objašnjava Rimac.

Projekt smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca građanima je posebno zanimljiv jer direktno utječe na kvalitetu usluge. U tijeku je prva faza ovog projekta, vrijedna 23 milijuna kuna, koju s 80% financiraju Hrvatske vode i s 20% Grad Vinkovci. Do sada je realizirano oko 40% posla.

“Provedbom ovog projekta želimo riješiti problem gubitaka u sustavu i učestalih kvarova na mreži, isti obuhvaća rekonstrukciju 9,3 kilometra vodovodne mreže na Kanovcima gdje ima najviše problema s puknućem cjevovoda i kvarovima, a namjeravamo zamijeniti oko 40 kilometara cjevovoda od ukupno 135 kilometara na području grada Vinkovaca. Veći radovi u okviru ovog projekta odvijaju se u Genscherovoj ulici gdje se rade paralelno s radovima na aglomeraciji što je jedan od većih zahvat. Hrvatske vode utvrdile su kako mnogi vodoopskrbni sustavi imaju problem gubitaka u sustavu koji povećavaju cijenu vode za krajnje korisnike i nepovoljno utječu na stanje vodnih tijela. Stoga su krenule u sanaciju sustava, a taj je projekt podržala Vlada RH pa se tako svake godine osigurava oko 100 milijuna kuna za sve vodoopskrbne sustave na području Hrvatske”, kaže Rimac. Veliki dio uloženih sredstava u VVK odlazi na izradu projektno-studijskih dokumentacija, trenutno se to odnosi na sustav odvodnje Mikanovci-Vođinci-Babina Greda, aglomeraciju sjever koja obuhvaća općine Jarmina, Markušica, Nuštar i Tordinci i aglomeracije istok koja obuhvaća općine Vrbanja, Nijemci, Tovarnik i Stari Jankovci, a koja je u fazi javne nabave i početkom sljedeće godine očekuje se ugovaranje izrade projektno-studijske dokumentacije. Osim toga, u tijeku je i izrada projekata dogradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje prema potrebama jedinica lokalne samouprave, npr. Andrijaševci, Otok, Ivankovo, Vinkovci. Trenutno je ugovoreno 15 milijuna kuna za izradu projektno-studijske dokumentacije i 20 milijuna za javnu nabavu pri aglomeraciji istok.

Sljedeće godine Vinkovački vodovod i kanalizacija slavi 50 godina i tim povodom u VVK planiraju provesti modernizaciju poslovanja i uz brojne novitete dodatno se približiti građanima.

„U tom vremenu tvrtka je postala respektabilna, zahvaljujući svima onima koji su u njoj radili i provodili ideje u djelo i na taj način izravno utjecali na podizanje kvalitete života građana Vinkovaca, ali i ostalih naselja na distributivnom području. Postignut je visok komunalni standard, posebno u Vinkovcima, a radi se i na cijelom distributivnom području kako bi sva naselja imala kvalitetno riješeno pitanje vodoopskrbe i odvodnje. Tvrtku ne čine uređaji i oprema, nego ljudi, a i danas se naša tvrtka može podičiti velikim brojem stručnjaka koji su spremni odrađivati i najzahtjevnije zadatke koji se stave pred njih“, naglašava direktor Ivan Rimac. Kako tehnologija napreduje, dodaje, a ustaljeni procesi u poslovanju se mijenjaju i sve postaje brže i efikasnije, i vodoopskrbna poduzeća moraju pratiti trendove pa tako i Uprava Vodovoda čini sve kako bi poslovanje što više okrenula krajnjim potrošačima.

„U narednom će razdoblju Republici Hrvatskoj biti na raspolaganju znatna sredstva iz EU fondova upravo za digitalizaciju, uvođenje novih tehnologija, inovacije i slično. Stoga, već sada pripremamo čitav niz projekata pomoću kojih ćemo digitalizirati, ubrzati i poboljšati procese unutar tvrtke. Planiramo unutar tvrtke imati jedinstveni nadzorno-upravljački centar koji će biti „mozak“ tvrtke i kojim će se upravljati sa svim procesima i infrastrukturom Vodovoda. Najvažniji projekt je svakako uvođenje daljinskog očitavanja vodomjera pa bi potrošnju vode u Vinkovcima u potpunosti očitavali putem interneta gdje bi imali podatke koje iz same mreže pristižu u realnom vremenu, čime bi brže reagirali na sve događaje koji se događaju u dinamici distributivne mreže: od prekomjerne potrošnje, kvarova do napuknuća. Takav sustav ima prednosti i za krajnje potrošače kako bi će oni mogli pratiti svoju potrošnju preko aplikacije i svako veliko odstupanje od normalne potrošnje će alarmirati i korisnika i nas kao isporučitelja što će spriječiti nastajanje velikih računa“, ističe Rimac. Treba napomenuti i kako je već uvedena interna online detekcija kvarova zbog čega je lakše pratiti njihovo rješavanje prema prioritetima, ali i troškove koji zbog toga nastaju. Situacija s koronavirusom ubrzala je neke procese i u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji pa se sve više koriste online usluge. Korisnici tako mogu online podnositi zahtjeve za priključak na mrežu javne vodoopskrbe i odvodnje kao i za druge usluge koje VVK pruža korisnicima. Kako ističu, korisnici su to vrlo dobro prihvatili i ova usluga se sve više koristi, a obrasci se mogu pronaći na www.vvk.hr.

U narednih deset godina očekuju se investicije u vrijednosti od 2,5 milijarde kuna

U 2021. godini u VVK planirano je oko 150 milijuna kuna investicijskih projekata. Cilj je završiti započete dionice regionalnog vodovoda, te pokrenuti projekt izgradnje vodospreme Drenovci radi osiguranja dovoljnog kapaciteta i tlaka na južnom dijelu našeg distribucijskog područja. U Vinkovcima se planira nastavak projekta smanjenja gubitaka i uspostava DMA zona. Nastojat će kvalitetno pripremiti i projektno-studijsku dokumentaciju za ostala područja, ali i zadržati postojeću dinamiku izvođenja radova na aglomeraciji, ključnom projektu ove tvrtke. „Sagledavajući cjelokupnu situaciju, iznos mogućih investicija na našem distribucijskom području sa svim potrebama, uključujući i projektiranje i izvođenje radova na terenu, je oko 2,5 milijarde kuna u sljedećih 10-ak godina, ali će to uvelike ovisiti o osiguranim sredstvima iz EU projekata, Hrvatskih voda, Županije i jedinica lokalne samouprave“, poručuje Ivan Rimac.

Uz velike, značajni su i oni manji projekti

Uz one veće, u tijeku je provedba i nekih manjih projekata kao što je rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje u Vinkovcima, u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna, od čega 80% financiraju Hrvatske vode i 20% Grad Vinkovci. Treba spomenuti i izradu piezometarske bušotine i zdenca u Starim Mikanovcima s geofizičkim istražnim radovima, u vrijednosti 750 tisuća kuna. Namjerava se osigurati dovoljne količine pitke vode, a projekt s 80% financiraju Hrvatske vode i s 20% Županija.

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    192 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    123 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Aktualno

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

Objavljeno

-

Napisao/la

    154 pregleda

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999., kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug odnosno partner žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 17 minuta

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. 61-godišnji vozač...

Vijestiprije 1 sat

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 2 sata

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 3 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 4 sata

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 5 sati

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 6 sati

U Vinkovcima veliki interes za radionicu o energetskoj obnovi kuća koja kreće 14. listopada

Građani već dulje vrijeme iščekuju javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a prije no što krenu prijave 14. listopada,...

Najčitanije