Uz popuštanja čitavog niza mjera od danas je i u Vukovarsko – srijemskoj županiji omogućen povratak sve djece u vrtiće, a u škole učenika razredne nastave, rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi, a prema poštivanju Uputa HZJZ-a, koji se prema sadašnjim epidemiološkim uvjetima smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike, kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće.

U vinkovačke osnovne škole tako se danas vratilo 1364 učenica i učenika nižih razreda. Koliko se djece danas vratilo u vinkovačku osnovnu školu A. G. Matoša te kako se škola pripremila rekao nam je ravnatelj Dario Dragun.

“Danas su se u našu školu vratili gotovo svi učenici nižih razreda, kao i djeca s poteškoćama u razvoju koja imaju pomoćnika u nastavi. U svim razredima osigurani su propisani epidemiološki uvjeti tako da se nastava održava u istom obliku kao što se održavala i prije ove stanke.”, kaže nam ravnatelj Dragun.

I djeca su s veseljem i osmjehom na licu došla danas u školu i vidjelo se da im zaista nedostaju školski dani, a nekoliko roditelja koji su dopratili djecu kažu kako se ne boje za zdravlje svoje djece jer uvjereni su da im je škola osigurala sve potrebne uvijete.

I dalje važi preporuka da roditelji ne prate djecu u školu ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s Covid-19. Također, djeca s takvim simptomima trebaju ostati kod kuće. Novim se uputama uvodi značajna novost u odnosu na prethodne; u jednu odgojno-obrazovnu skupinu (razred, vrtićka grupa) moći će biti uključeno “približno između 15 i 20 djece”. Pritom, upućuje HZJZ, to ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini, odnosno, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

Djeca u vrtićima i školama ne trebaju nositi zaštitne maske, a treba ih učiti i podsjećati da prilikom kašljanja ili kihanja usta i nos prekriju laktom ili papirnatom maramicom, kao i da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta, sukladno njihovoj razvojnoj dobi. Također, ne preporučuje se izvođenje nastave tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru, kao niti korištenje ventilacijskih i klimatskih uređaja. Preporuka je što češće provjetravati prostorije u kojima borave učenici.

Što se tiče ostalih učenika i studenata – učenicima osnovne škole od 5-8 razreda – nastavna godina završava kroz nastavu na daljinu, učenici se NE vraćaju u školu. Učenici srednjih škola – nastavna godina završava kroz nastavu na daljinu, a u školi se provode praktična nastava i slični oblici rada. Srednja škola, učenici završnih razreda- nastava na daljinu će se provoditi do kraja nastavne godine, a u školi se mogu održavati završni ispiti, razlikovni ispiti i sl. Visoko obrazovanje- nastava se provodi na daljinu, na visokim učilištima mogu se održati praktične, umjetničke i kliničke vježbe.