Upis učenika u prve razrede srednje škole ove se godine događa u specifičnim okolnostima. Na to su, osim same epidemije koronavirusa, utjecali i štrajk, provedba nastave na daljinu te kasniji završetak nastavne godine za 12 dana u odnosu na prošlu godinu, zbog nadoknade nastave izgubljene u štrajku. Sve je to utjecalo na upisne rokove u ljetnom roku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svibnju je pripremilo Odluku o upisu u prvi razred srednje škole. Za razliku od prethodnih godina, kada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, sada se daje mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem čime se cijeli postupak modernizira i ubrzava, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole. Ministarstvo je tako propisalo mogućnost dostave prijavnica za upis, kao i dokumenata o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis i elektroničkim putem. Objava konačnih ljestvica bit će 25. srpnja, a nakon toga učenici ili roditelji upisnice u srednju školu mogu dostavljati i elektroničkim putem, što do sada nije bilo moguće. Sukladno takvim rokovima, upisnice će se donositi između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, dok je prošle godine taj rok bio između 15. i 19. srpnja.

Ukupan broj slobodnih mjesta koja će ostati za jesenski rok za one koji nisu uspjeli ili mogli upisati srednju tijekom ljetnog roka znat će se 12. kolovoza. Jesenski će rok, kao i lani, trajati između 21. kolovoza i 1. rujna.

Prijave učenika u Nacionalni informacijski sustav prijava i upis u srednje škole počeli su 1. lipnja. Što se tiče razrednih odjela i broja učenika, u vinkovačkim srednjim školama broj mjesta je ostao gotovo jednak kao i prethodnih godina. Drvodjelska tehnička škola Vinkovci nudi 60 mjesta, u Ekonomskoj i trgovačkoj školi slobodno je 178 mjesta, dok Gimnazija za upis nudi 154 mjesta. U Glazbenoj školi za program od dvije godine slobodno 20 mjesta, odnosno 22 mjesta za program od četiri godine, ukupno je to 42. Mjesta u Poljoprivredno šumarskoj školi ukupno ima 150, a 161 mjesto je na raspolaganju u Srednjoj strukovnoj školi. U Tehničku školu moći će se upisati 230 učenika, a u Zdravstvenu i veterinarsku školu 96 učenika. U Vinkovcima je tako u svim srednjim školama osmašima na raspolaganju 1.071 mjesto, dok će se u škole u cijeloj županiji moći upisati ukupno 2.246 učenika.