7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

U vinkovačkim osnovnim školama obilježen Školski medni dan

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U osnovnim školama diljem Hrvatske danas je obilježen “Školski medni dan” koji se obilježava danas na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Obilježavanje ovoga dana nije zaobišlo ni vinkovačke osnovnoškolce koji su dobili edukativnu slikovnicu i teglicu meda.

Učenici prvih razreda osnovnih škola danas su, u sklopu obilježavanja „Školskog mednog dana“, saznali sve o medu i dobrobitima te namirnice za ljudski organizam. Zahvaljujući edukativnoj slikovnici na zanimljiv su način učili o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na planeti Zemlji, o važnosti zdrave prehrane te nutritivnim vrijednostima meda. Uz to, školarci su dobili i teglicu meda s hrvatskih pašnjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL.

Djeca u razredima u kojima se održava online nastava dobit će naknadno svoj med i slikovnicu.

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Ciljevi Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka su povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Programom se, u redovnim okolnostima, provodi edukacija djece u prvim razredima osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućava bolje uvjete za pozicioniranje meda s hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Svaka staklenka koju su dobili učenici, a koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima, na www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Do ove godine je u Programu sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72.002 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno