18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

U vinkovačkim školama osigurani svi uvjeti za nesmetano odvijanje nastave

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U ponedjeljak počinje nastava drugog polugodišta. Neki učenici će ju pohađati u školskim klupama, a neki iz udobnosti vlastitog doma, no, osim u područjima pogođenim potresom, u školama je sve spremno.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako je dogovoren način na koji će učenici započeti nastavu u drugom polugodištu. One će trajati do 29. siječnja. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i učenici 4. razreda srednjih škola, dakle maturanti, nastavu će pratiti u školama, dok će se učenici osnovnih i srednjih škola vratiti na nastavu po C modelu. Oni najmanji će ići u škole, kao i maturanti zbog Državne mature kako ne bi bili zakinuti za stjecanje nekog znanja koja su im potrebna. „Završni razredi srednjih škola ići će po pojačanim epidemiološkim mjerama. Moći će se osigurati dovoljna distanca s obzirom na to da će ostali razredi biti online”, izjavio je Fuchs i istaknuo kako su epidemiološke brojke zasad dobre i ako se u tom smjeru nastave mogli bismo vidjeti i ostale učenike u školama. U Sisačko-moslavačkoj županiji moguća je i odgoda početka nastave, no konačna odluka ovisi o informacijama s terena.

Za početak nastave sve je spremno u vinkovačkim osnovnim i srednjim školama. Prostor i sredstva su pripremljeni i osigurani su svi uvjeti za nesmetano odvijanje nastave. Kako smo saznali od ravnatelja, priželjkivali su odvijanje nastave prema modelu A, no u potpunosti su se prilagodili odlukama Ministarstva, gradskog i županijskog Stožera i HZJZ-a. Upitali smo ih i hoće li u našim školama biti organizirane vježbe evakuacije, s obzirom da nastava u potresom pogođenim područjima počinje upravo na taj način.

“U školskoj zgradi možemo osigurati pridržavanje svih epidemioloških mjera. Trenutno nemamo zaraženih učenika i djelatnika, a prema našim informacijama nitko nije u samoizolaciji. U dogovoru s ostalim školama na području Vinkovaca bilo bi dobro dogovoriti način evakuacije i primjer vježbi evakuacije učenika u slučaju potresa ili požara. Svaka škola ima vlastiti plan evakuacije, ali svakako ima prostora za izradu zajedničkih planova i protokola”, rekao nam je Alen Turjak, ravnatelj Osnovne škole Nikole Tesle Mirkovci.

Epidemiološka situacija je povoljnija i u OŠ Antuna Gustava Matoša. Ravnatelj Dario Dragun napominje kako tijekom praznika nisu prikupljali podatke, ali prema informacijama od učitelja stanje je poprilično dobro.

“U našoj školi se vježbe evakuacije provode prema Zakonu o zaštiti na radu minimalno jednom u dvije kalendarske godine. Kod nas je običaj i češće, vježbu smo proveli prošle godine, a svakako ćemo odraditi sve prema uputama MZO-a. U školi je učenicima na raspolaganju školski psiholog koji sa stručnim timom provodi radionic u kojima se obrađuju teme skrbi o sebi, svome mentalnom zdravlju, vršnjačkim odnosima i slično”, istaknuo je Dragun.

U Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara i Ekonomskoj školi nisu planirane vježbe evakuacije prvi dan, ali srednjoškolci mogu sigurno u školske klupe.

“Nećemo odmah prvi dan, ali svakako ćemo s učenicima odraditi na satu razreda mjere evakuacije i ponašanja u slučaju potresa. Mi smo kao škola spremni za početak nastave u 2. polugodištu, a s obzirom da traje zimski odmor nismo tražili od učenika da nam šalju izvješća o zdravstvenom stanju, pa konkretne informacije o broju zaraženih i u samoizolaciji nemamo”, pojašnjava ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole Josip Šuker.

Slično nam je rekao i Mato Džalto, ravnatelj Ekonomske škole. Ističe kako vježbe evakuacije nisu bile u planu, nego je to odabir škole s potresom ugroženog područja i prikupljanje pomoći za učenike. “Želja nam je bila A model, ali jedno je želja, a drugo okolnosti koje diktiraju konačnu odluku. No, škola je svakako spremna za početak nastave u drugom razdoblju”, dodaje Džalto.

Kako saznajemo, sve škole dobile su od Ministarstva znanosti i obrazovanja Preporuke vezane uz edukaciju o postupanju u slučaju potresa i vježbi evakuacije. Vinkovačke osnovne i srednje škole će ih provesti, uglavnom na satu razrednika i ne nužno prvoga dana. Tijekom sljedećeg tjedna, prvoga u drugom dijelu nastave, djelatnici škole konkretnije će dogovoriti kada će i na koji način provesti vježbe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno