Kontaktirajte nas

Aktualno

U vinkovačkim školama osigurani svi uvjeti za nesmetano odvijanje nastave

Objavljeno

-

U ponedjeljak počinje nastava drugog polugodišta. Neki učenici će ju pohađati u školskim klupama, a neki iz udobnosti vlastitog doma, no, osim u područjima pogođenim potresom, u školama je sve spremno.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako je dogovoren način na koji će učenici započeti nastavu u drugom polugodištu. One će trajati do 29. siječnja. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i učenici 4. razreda srednjih škola, dakle maturanti, nastavu će pratiti u školama, dok će se učenici osnovnih i srednjih škola vratiti na nastavu po C modelu. Oni najmanji će ići u škole, kao i maturanti zbog Državne mature kako ne bi bili zakinuti za stjecanje nekog znanja koja su im potrebna. „Završni razredi srednjih škola ići će po pojačanim epidemiološkim mjerama. Moći će se osigurati dovoljna distanca s obzirom na to da će ostali razredi biti online”, izjavio je Fuchs i istaknuo kako su epidemiološke brojke zasad dobre i ako se u tom smjeru nastave mogli bismo vidjeti i ostale učenike u školama. U Sisačko-moslavačkoj županiji moguća je i odgoda početka nastave, no konačna odluka ovisi o informacijama s terena.

Za početak nastave sve je spremno u vinkovačkim osnovnim i srednjim školama. Prostor i sredstva su pripremljeni i osigurani su svi uvjeti za nesmetano odvijanje nastave. Kako smo saznali od ravnatelja, priželjkivali su odvijanje nastave prema modelu A, no u potpunosti su se prilagodili odlukama Ministarstva, gradskog i županijskog Stožera i HZJZ-a. Upitali smo ih i hoće li u našim školama biti organizirane vježbe evakuacije, s obzirom da nastava u potresom pogođenim područjima počinje upravo na taj način.

“U školskoj zgradi možemo osigurati pridržavanje svih epidemioloških mjera. Trenutno nemamo zaraženih učenika i djelatnika, a prema našim informacijama nitko nije u samoizolaciji. U dogovoru s ostalim školama na području Vinkovaca bilo bi dobro dogovoriti način evakuacije i primjer vježbi evakuacije učenika u slučaju potresa ili požara. Svaka škola ima vlastiti plan evakuacije, ali svakako ima prostora za izradu zajedničkih planova i protokola”, rekao nam je Alen Turjak, ravnatelj Osnovne škole Nikole Tesle Mirkovci.

Epidemiološka situacija je povoljnija i u OŠ Antuna Gustava Matoša. Ravnatelj Dario Dragun napominje kako tijekom praznika nisu prikupljali podatke, ali prema informacijama od učitelja stanje je poprilično dobro.

“U našoj školi se vježbe evakuacije provode prema Zakonu o zaštiti na radu minimalno jednom u dvije kalendarske godine. Kod nas je običaj i češće, vježbu smo proveli prošle godine, a svakako ćemo odraditi sve prema uputama MZO-a. U školi je učenicima na raspolaganju školski psiholog koji sa stručnim timom provodi radionic u kojima se obrađuju teme skrbi o sebi, svome mentalnom zdravlju, vršnjačkim odnosima i slično”, istaknuo je Dragun.

U Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara i Ekonomskoj školi nisu planirane vježbe evakuacije prvi dan, ali srednjoškolci mogu sigurno u školske klupe.

“Nećemo odmah prvi dan, ali svakako ćemo s učenicima odraditi na satu razreda mjere evakuacije i ponašanja u slučaju potresa. Mi smo kao škola spremni za početak nastave u 2. polugodištu, a s obzirom da traje zimski odmor nismo tražili od učenika da nam šalju izvješća o zdravstvenom stanju, pa konkretne informacije o broju zaraženih i u samoizolaciji nemamo”, pojašnjava ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole Josip Šuker.

Slično nam je rekao i Mato Džalto, ravnatelj Ekonomske škole. Ističe kako vježbe evakuacije nisu bile u planu, nego je to odabir škole s potresom ugroženog područja i prikupljanje pomoći za učenike. “Želja nam je bila A model, ali jedno je želja, a drugo okolnosti koje diktiraju konačnu odluku. No, škola je svakako spremna za početak nastave u drugom razdoblju”, dodaje Džalto.

Kako saznajemo, sve škole dobile su od Ministarstva znanosti i obrazovanja Preporuke vezane uz edukaciju o postupanju u slučaju potresa i vježbi evakuacije. Vinkovačke osnovne i srednje škole će ih provesti, uglavnom na satu razrednika i ne nužno prvoga dana. Tijekom sljedećeg tjedna, prvoga u drugom dijelu nastave, djelatnici škole konkretnije će dogovoriti kada će i na koji način provesti vježbe.

Aktualno

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Objavljeno

-

Napisao/la

    78 pregleda

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili su iz centra 112 Sisačko-moslavačke županije, prenosi HRT.

Prometnice su presječene počupanim stablima, oštećena su postrojenja HEP-a, snažan vjetar oštetio je objekte koji su stradali u prosinačkom potresu, a uz to sve uništeno je i krovište crkve Svetog Lovre.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne službe kako bi sanirale štetu i normalizirali promet.

Nevrijeme je pogodilo i područje Moslavine, a štete ima i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    109 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao na 8263.

U samoizolaciji je trenutno 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1102.

Ukupno je testirano 2.305.717 osoba, od toga 6017 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije zabilježeno je 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 9728 doza cjepiva, a od toga je 3067 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Do jučer je utrošeno ukupno 3.078.364  doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,6% ukupnog, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02% odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    351 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 21 minuta

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili...

Aktualnoprije 1 sat

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 3 sata

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 6 sati

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 19 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 20 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 22 sata

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Najčitanije