- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Simbolično na današnji Dan žena u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač otvorena je izložba „One su tu” koja predstavlja suvremenu žensku umjetnost.

Da su pandemijske okolnosti drugačije, izložba bi bila međunarodnog karaktera, kao prošle godine, no ovogodišnja izložba ostaje u granicama Lijepe Naše. Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić istaknuo je kako je ova izložba jako kvalitetan projekt koji je vinkovački muzej prepoznao i svesrdno podržao, a podržavat će ga i u budućnosti. Prošlogodišnja posjećenost, zbog epidemije i lockdowna, nije bila onakva kakvu ova izložba zaslužuje, ističe Vulić.

„Popuštanjem mjera nadamo se nešto većoj posjećenosti ove godine, a nastojat ćemo oglašavati izložbu koja će biti postavljena dva mjeseca. Pozivam sve da dođu i vide ovu izložbu i tako podrže naše ženske autorice”, izjavljuje ravnatelj vinkovačkog muzeja.

Na natječaj ove godine prijavilo se 226 autorica pa je tako ovogodišnji odaziv bio veći nego prošle godine kada se na natječaj prijavilo 113 autorica. „To govori o aktivnom djelovanju velikog broja umjetnica, a isto tako govori o tome kako je velik broj žena prepoznao kvalitetu ovog projekta. Cilj cijelog projekta je prezentirati što to žene danas rade te ih povezati međusobno i prikazati da su žene aktivne na likovnoj sceni”, izjavila je Ana Čolaković, akademska kiparica, organizatorica i autorica projekta „One su tu”.

Nakon žiriranja izložbe odabrano je 47 autorica koje danas predstavljaju svoj rad u galeriji. Naziv izložbe prezentira prisutnost žena na likovnoj sceni, a kroz povijest umjetnosti žene nisu bile toliko zastupljene kao njihovi kolege.

„Pokušale smo svakoj autorici dati prostora, da svaki rad bude dobro postavljen, da se radovi slažu jedni s drugima te da oni zajedno dišu na neki svoj poseban način”, rekla je Iva Muškić koja je uz Anu Čolaković postavila izložbu, sudjelovala u odabiru najboljih 47 radova, a uz to je i autorica naslovnice i vizuala.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić koji je naglasio da mu je drago što može nazočiti ovako velikom događaju i otvorenju. „Ovo je svijetli primjer u kojem možemo vidjeti da imamo sugrađanke koje mogu stvarati ovako krasnu umjetnost. Uvijek se možemo ponositi ovakvim lijepim djelima”, naglašava gradonačelnik koji je podijelio ruže svim ženama koje su bile prisutne na otvaranju ove izložbe. Izložbu možete doći pogledati do 23. travnja u redovnom radnom vremenu galerije, od utorka do petka (9-19) i subotom (9-14).