16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici otvorena izložba Poljska i Poljaci u hrvatskoj knjizi

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je otvorena izložba „Poljska i Poljaci u hrvatskoj knjizi” iz privatne zbirke Stjepana Sučića, istaknutoga člana Matice hrvatske, dugogodišnjega potpredsjednika i voditelja Odjela za ogranke, danas člana Glavnog odbora MH.

U ime domaćina uvodno su pozdravili Vedrana Lugić, ravnateljica Knjižnice i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Iako u mirovini, bard Matice hrvatske Stjepan Sučić i dalje neumorno radi i obogaćuje hrvatsku kulturnu scenu boreći se, kao što je to i uvijek radio, da ono što vrijedi u Hrvatskoj dođe na područje cijele Hrvatske, kazao je Dražen Švagelj.

„Tako i danas ovdje imamo jednu vrlo vrijednu izložbu koja sadrži fascinantnu količinu literature vezane za Poljsku i Poljake, objavljenu u Hrvatskoj, a nešto i u Poljskoj, a koja se nalazi u osobnoj biblioteci Stjepana Sučića”, istaknuo je Dražen Švagelj.

„Ovaj pogled u poljsku književnost i u poljsku kulturu preko hrvatske kulture, tražeći Poljsku i Poljake u hrvatskoj knjizi, bit će za nas obogaćenje spoznajama koje nam dolaze iz tih knjiga, od najjednostavnijih pripovjedaka za djecu do najumnijih promišljanja”, istaknuo je Stjepan Sučić.

A Poljska i Poljaci u hrvatskoj knjizi daleko sežu, sve do „Osmana” Ivana Gundulića.

„Ovo veledjelo kolalo je i čitalo se u mnogim rukopisima u kojima sjaji sjaj i hrvatskog pjesništva, hrvatske književne riječi, grada Dubrovnika i poljske krune, poljskog oružja, poljskog junaštva, raspjevane zemlje gdje se promišljeno bori i živi”, istaknuo je Stjepan Sučić.

Recimo i to kako izložba sadrži i zanimljiv vinkovački dodatak građi koja je stigla iz Zagreba. Izloženo je, naime, najviše poljsko odličje iz područja kulture kojim je za zasluge u promicanju poljske umjetnosti i kulture odlikovan Vinkovčanin Dionizije Švagelj (1923.–1985.), istaknuti prosvjetni, znanstveni i kulturni djelatnik, književnik i pjesnik.

  

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno