33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

U vinkovačkoj knjižnici bit će održano predstavljanje romana koji govori o problematici zlostavljanja

Više od autora

- vl promo-


Sutra s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci bit će održano predstavljanje knjige autorice Ljubice Biljan pod nazivom Unomeron.

Djelo govori o problematici zlostavljanja koje nas svakodnevno okružuje, a o temi romana, inspiraciji i ideji nekoliko riječi nam je sama spisateljica.

„Što se tiče same knjige, ona je u osnovi priča o ljubavi gdje je glavni lik žena i to je psihološki roman lika. Otkud naziv Unomeron? Jednostavno je ideja došla tako što sam izmislila tu riječ, kao što postoji Dekameron, tako sam se odlučila za Unomeron s obzirom na to da se jedna priča odvija u jednom danu, a Dekameron je deset priča u deset dana”, rekla je Biljan.

Roman je prvenstveno usmjeren na osvješćivanje o problemu zlostavljanja u bilo kojem smislu, a ujedno je i pokušaj da osvješćivanja žrtve da se pokuša izboriti sama sa sobom i pronaći izlaz iz te ponekad začarane situacije u kojoj se nalazi. Odakle inspiracija za roman na takvu tematiku pojasnila je autorica djela:

U vrijeme kada sam počinjala s pisanjem bilo je baš aktualno zlostavljanje i to kod visokoobrazovanih žena, tako da me to malo inspiriralo te sam išla istraživati tu temu gdje sam došla do zanimljive statistike koja pokazuje da zlostavljača dulje trpe visokoobrazovane žene. Iz tada, možda, nepoznatog razloga to se činilo tako, međutim kasnije se u toj analizi pokazalo da su one zapravo većinom na nekim boljim pozicijama, više upravljaju svojim poslom, znaju rasporediti poslove, pa pretpostavljaju da na taj način mogu riješiti sve kao što rješavaju poslovne probleme. Možda odgađaju te nekakve svoje borbe ili odlaske i promijene misleći da će problem riješiti, a zapravo poražavajuće dulje ostaje, u čak 30% slučajeva, od ekonomski ovisnih i niže obrazovanih žena.

Roman je pisan stilom realizma – koji sadrži elemente fantastičnog realizma – koji čitatelju pomaže sagledati psihološku borbu zlostavljane žene sa zlostavljačem i sa samom sobom na jedan svima razumljiv način.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno