25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

U Vinkovcima održana dodjela certifikata polaznicima radionice svjetlovodne tehnologije

Više od autora

- vl promo-


U prvom centru za svjetlovodne tehnologije edukacijskog tipa održana je radionica i podijeljeni su certifikati polaznicima edukacije koji je bilo trinaest.

Podsjetimo kako je centar otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci u čijim su se prostorijama održavale radionice te dodjela certifikata. Kako je optika sadašnjost, ali i budućnost svjedočili su i sami polaznici edukacije. Radionica je trajala 9 dana, odnosno 72 sata.

„Polaznici su položili zahtjevne ispite i mogu reći da su spremni za tržište rada. Riječ je o vrlo deficitarnom zanimanju za koje je velika potražnja na tržištu”, rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić te dodao kako se većina projekta odnosi na teleoperatere. Svoje dojmove podijelili su i sudionici edukacije.

„Optika je budućnost. To je način spajanja odnosno izvođenja elektroničkih telekomunikacijskih mreža koji je budućnost, iako se s tim već godina radi u svijetu, ali kod nas je još u začetku te će se u sljedećem razdoblju jako puno raditi na tome”, navodi Mislav Mišković iz Vinkovaca koji se bavi projektiranjem.

„Sam certifikat kao papir ne vjerujem da će mi previše pomoći, ali znanja koja sam stekao ovdje će mi jako puno značiti jer smo stekli mnogo praktičnih i teorijskih znanja”, govori Mišković.

Važnost usvajanja teorijskih i praktičnih znanja isticali su i drugi polaznici.

„Mislim da je ovo prvi tip radionice koji će mi zapravo nečemu koristiti jer je bilo jako puno praktičnog rada. Dosta toga smo probali svojim rukama, sav materijal je prošao kroz naše ruke, a i s obzirom da se ovakav oblik tehnologije tek širi u Hrvatskoj, tek počinje napredovati, mislim da će mi ovakav koncept radionice puno značiti”, rekla je Valentina Kokošarević inžinjerka elektrotehnike iz Vinkovaca.

Valentina je prva osoba u firmi koja je prošla kroz ovakav vid radionice i to će, kako kaže, omogućiti proširivanje poslovanja.

„Mislim da će mi stečeno znanje jako puno značiti jer se ova tehnologija jako brzo širi i razvija”, navodi Kokošarević.

Tomislav Korica iz Rokovaca govori kako se bavioptikom neko vrijeme, ali da je kroz radionicu dodatno proširio svoje znanje.

„Budućnost bilo koje komunikacije je svjetlovodna komunikacija, a da bi radili svjetlovodnu komunikaciju treba shvatiti tehnologiju, a prije svega alate i instrumente. Ova radionica omogućava svladavanje tog kompletnog dijela jer prolazite kroz teorijski i praktični dio”, rekao je Korica te dodao kako je optika budućnost jer i Europa puno sudjeluje u tome projektu i financira veliki dio kako bi svjetlovodna tehnologija došla do svake kuće što otvara puno prostora za poslom, a samim time i potrebom za radnicima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno