- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Dugo najavljivano, u Hrvatskoj je počelo masovno cijepljenje prosvjetnih djelatnika. Statistike Ministarstva pokazuju kako se većina nastavnika ne želi cijepiti, u prosjeku njih 64 posto, a slične poražavajuće brojke smo dobili i iz škola u Vinkovcima čiji djelatnici svoj red na cijepljenje još uvijek čekaju.

Samo 36 posto djelatnika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj iskazalo je interes za cijepljenjem protiv covida, pokazuju najnoviji podaci koje je s terena prikupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja na uzorku od 1228 škola, od njih ukupno 1365.  U podatke je uključeno nastavno i nenastavno osoblje škola. Od ukupno 70.565 djelatnika škola cjepivo želi primiti 25.389, odnosno svaki treći. Najmanji interes za cijepljenje pokazuju prosvjetari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje bi se cijepljenju odazvalo svega 17 posto djelatnika, a najveći interes pokazali su djelatnici škola Koprivničko-križevačke županije, gdje cjepivo želi primiti njih 46 posto. Što se tiče interesa školskih djelatnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, također je manjina onih koji se žele cijepiti. Brojimo ukupno 3263 djelatnika, a cijepilo se njih 1198, dok je interes za cijepljenjem protiv korone pokazalo njih 36,71 posto.

“Određeni dio odgojno-obrazovnih djelatnika se već cijepio, primjerice u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Također, od 1.11. pozitivno je bilo oko 12 posto prosvjetnih djelatnika, a neki su i kronični bolesnici pa su cijepljeni i po toj kategoriji. Osim toga, postoji mogućnost da i oni prosvjetni radnici koju u ovom trenutku nisu iskazali interes za cijepljenje u doglednom vremenu promjene mišljenje te se prijave na cijepljenje”, istaknuli su u Ministarstvu.

Zbog svega navedenog provjerili smo kakva je situacija u osnovnim i srednjim školama u Vinkovcima. Iz podataka koje smo dobili iz nekoliko škola, interes prosvjetnih djelatnika za cijepljenjem nije pretjerano velik i od ukupnog broja zaposlenika cjepivo želi primiti jedna trećina.

“Mišljenja sam da je puno veći broj ljudi koji nisu sigurni u cjepivo ili osjećaju strah zbog medijskih objava nego onih koji su protiv cijepljenja. No, bez obzira na sve, smatram da je onih koji se žele cijepiti jako mali s obzirom na posao koji radimo i odgovornost koju imamo prema našim učenicima”, rekao nam je Josip Šuker, ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci u kojoj se želi cijepiti manje od pola djelatnika, dok podaci o onima koji to ne žele nisu poznati. Do sada je u ovoj školi cijepljeno pet zaposlenika. Slično je stanje i u Ekonomskoj i trgovačkoj školi gdje je interes pokazalo tek 38 djelatnika, od njih 82, a tek dva djelatnika su već cijepljena. U Srednjoj strukovnoj školi zaposlena su 74 nastavnika, dva su se cijepila, a interes za ovom vrstom obrane od covida pokazalo je njih 27.

I u osnovnim školama u manjini su oni koji žele primiti cjepivo. U Osnovnoj školi Bartola Kašića želi se cijepiti tek 15 zaposlenika, od njih 42, a do sada je cijepljeno njih troje. 32 djelatnika iskazala su interes u OŠ Vladimira Nazora, a od njih 50 cijepio se tek jedan radnik.

“Interes za cijepljenje iskazalo je 14 od 55 djelatnika, a prema dostupnim informacijama prvu i/ili drugu dozu cjepiva primilo je troje djelatnika. Ostatak od ukupnog broja bio je protiv mogućnosti cijepljenja. Iskazivanje interesa poslano je 16. travnja, ali još nismo dobili plan realizacije cijepljenja”, javlja nam stanje u OŠ Nikole Tesle Mirkovci ravnatelj Alen Turjak.

Poražavajuća statistika je i u osnovnim školama I.G.Kovačića i “A.G.Matoš”. Ravnatelji Mario Lovrić i Dario Dragun javljaju kako se ni kod njih ne želi cijepiti većina djelatnika – u četvrtoj školi 20 djelatnika prijavilo se za cijepljenje, jedan djelatnik je cijepljen, a njih 33 se ne želi cijepiti, dok je u prvoj školi za cijepljenje zainteresirano 45 posto od ukupnog broja zaposlenih, a dio zaposlenika se već ranije cijepio, oko 10 posto od ukupnog broja zaposlenih.