28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

U Vinkovcima veliki interes za radionicu o energetskoj obnovi kuća koja kreće 14. listopada

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Građani već dulje vrijeme iščekuju javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a prije no što krenu prijave 14. listopada, Razvojna agencija VIA u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša pripremila je radionicu na kojoj su zainteresirani mogli dobiti sve informacije.

Marijana Stanić iz Strošinaca došla je na radionicu uputiti se u moguće uštede na grijanju jer su drva jako skupa, a kuća je velika, kaže. Teško je naći rezače i osobu koja bi ih u velikoj količini iscijepala u pripremi ogrjevne sezone pa je želja prijeći na pelete. Očekuje da će danas dobiti sve informacije i provjeriti isplati li joj se do sufinanciranih sredstava.

Javni poziv otvoren je prošlog tjedna, a prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća počinju 14. listopada u 9 sati i obavljaju se elektroničkim putem unosom u dorađenu aplikaciju Fonda za e-prijave. Poseban interes očekuju s vinkovačkog područja, najavila je danas u Poduzetničkom inkubatoru načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša Maja Rajčić.

Ukupno je u ovu namjenu osigurano 300 milijuna kuna i trajat će do iskorištenja sredstava.

„Putem javnog poziva moguće je ostvariti sufinanciranje po stopi od 60% za cjelovitu energetsku obnovu kuće, a može uključivati i građevinske mjere i mjere poticanja obnovljivih izvora energije, a u slučaju da se netko individualno odluči za ugradnju potonjeg može ostvariti stopu sufinanciranja od 40, 60 i 80% ovisno o statusu područja,” pojašnjava Rajčić.

„U Vinkovcima postoji veliki interes što procjenjujemo na temelju brojnih poziva građana prema nama. Na temelju toga očekujemo i veliki odaziv”, rekla je ovim povodom direktorica VIA-a Danijela Slipčević.

Građani mogu očekivati maksimalni iznos od 204 000 kuna uz eventualno dodatnih 500 kuna pomoći za uslugu projektanta, certifikatora, konzultanta ili razvojne agencije, a usmjereno je, primjerice, starijim osobama koje nisu informatički pismene u svrhu pomoći na prijavu, dodala je Rajčić.

Napominje kako je dokumentacija značajno pojednostavljena u odnosu na prošlu godinu. Sadržava najosnovnije dokumente – od dokaza identiteta i prebivališta u kući, dokaz o vlasništvu i legalno izgrađenoj građevini, uz što se dostavljaju još tehnički dokumenti odnosno ponude izvođača, energetski certifikat i izvješće o energetskom pregledu, nabrojala je. Osnovni je uvjet da osoba živi na prijavljenoj adresi barem mjesec dana, a rok provedbe projekta je dvije godine po zaprimanju Odluke Fonda i Ugovora o sufinanciranju.

U Fondu predviđaju iznimno veliki interes pa će sigurno ostati i oni koji neće imati prigodu dobiti sredstva za obnovu u ovoj godini. No, ne treba očajavati, jer najavljuju kontinuirani nastavak kako sljedeće tako i narednih godina kako bi što više građana dobilo priliku obnoviti svoje domove.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno