5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada obavljeno gotovo 160 tisuća inspekcijskih nadzora

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ograničen broj osoba u prostoru, održavanje distance, obavezna dezinfekcija ruku i upotreba maske upute su koje će vas dočekati na ulazu svakog zatvorenog javnog prostora. Za sve one koji se toga ne budu pridržavali slijede drastične kazne koje propisuju policija i inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata, a kako to izgleda na terenu uvjerili smo se danas u inspekciji s jednim od inspektora.

S kemijskom olovkom i službenom zabilješkom u rukama, inspektor Srđan Petrić započinje svaki svoj radni dan. Obilazak zatvorenih javnih prostora i utvrđivanje potencijalnih nepravilnosti posao je koji radi još od veljače, a mi smo danas s njime provjerili kako izgleda jedan od takvih nadzora gospodarskih mjera. Pratili smo inspektora u dva trgovačka objekta i zaključak je u oba bio isti – nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. U inspekcijskom nadzoru kontrolirale su se sve mjere koje su propisane odlukama i preporukama. Prvenstveno je to postojanje upozorenja na samom ulazu u objekt o maksimalnom broju osoba u prostoru, potrebnom održavanju distance u prostoru te o obaveznoj dezinfekciji ruku i upotrebi maske. Ulaskom u prostor inspektor provjerava koliko je zaposlenika u smjeni, koliko je posjetitelja, imaju li svi maske i na koji način ih nose. Pogled mu je skrenuo i na dezinficijense postavljene na ulazu, zaštitno staklo na blagajni te ruke prodavačice koja je imala jednokratne rukavice. Za svaki objekt koji se pregledava postoji službena zabilješka, a Srđan je u svoju danas upisao kako nije pronašao niti jednu nepravilnost.

“Situacija s pridržavanjem mjera naših kupaca sada je puno bolja nego što je to bilo u početku kada zaborave masku, smeta im na licu, ne paze na razmak i slično. Sada svi nose maske, gotovo da i nema osobe koja ju nema, a i sve više paze na razmak”, rekla nam je Sandra Bartolić, jedna od prodavačica, dodavši kako u prodajnom prostoru može biti maksimalno sedam osoba.

Inspekcijski nadzor prošao je i drugi trgovački objekt koji smo danas posjetili s inspektorom. Udovoljavao je svim predviđenim mjerama, a kupci koji su se mogli nabrojati na prste držali su se svih propisa. Gotovo pa identičan prizor kao u prethodno spomenutom trgovačkom objektu, a nakon odrađenog nadzora inspektor je utvrdio činjenično stanje i napravio još jednu službenu zabilješku.

Kakvo je općenito stanje u našoj županiji, koliko se objekti, ali i posjetitelji drže propisanih mjera te koliko je do sada utvrđeno nepravilnosti detaljnije nam je pojasnio voditelj službe Civilne zaštite u Vukovaru Stjepan Draganić.

“Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Od veljače konstantno vršimo provedbu mjera, s time da je u prvom dijelu to bilo više edukativno i preventivno, pa smo ljude savjetovali i upozoravali, izdavale su se pisane i usmene opomene, nije se išlo s represijom i ljudima smo davali rokove da isprave nepravilnosti”, rekao je Draganić. Dodaje i kako nadzore provode u timovima – jedan dio rade s djelatnicima policijske uprave, a drugi dio s inspektorima državnog inspektorata.

Od 27. veljače otkako se provode inspekcijski nadzori, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je do današnjeg dana zabilježeno više od 159 tisuća nadzora. Inspektori su bili u 144 doma za starije i nemoćne te udomiteljske obitelji gdje je zabilježeno ukupno 108 nepravilnosti. 295 nadzora izvršeno je u noćnim klubovima gdje je uočena čak 141 nepravilnost, dok je u 245 inspekcijska nadzora javnih okupljanja s više od 100, odnosno 50 osoba, uočeno 46 nepravilnosti. U ostalim prostorima i površinama izvršeno je 3080 nadzora, a zabilježene su 92 nepravilnosti. Nadzor provedbe pokretanja gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti od strane općina i gradova proveden je 156.096 puta gdje je broj uočenih nepravilnosti dosegao 1940.

Županijski centar 112 primio je i brojne pozive tijekom epidemije, a samo onih vezano za COVID bilo je 3995. 141 poziv upućen je centru zbog kršenja mjera samoizolacije, devet poziva bilo je u vezi kršenja zabrane rada ugostiteljskih objekata, dok je ovaj broj zbog kršenja zabrane javnog okupljanja okrenut 176 puta. Bilo je tu poziva i druge namjene, a ukupno su primili njih 73.590.

“Najčešće nepravilnosti na koje nailazimo je nepravilna upotreba maske. To se ponajviše odnosi na kupce i korisnike nekih usluga koji imaju masku, ali ju koriste nepravilno. Ona je uglavnom spuštena na bradi ili je zakačena na ruci. Donošenjem nadopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti proširene su ovlasti i do sada je takvu vrstu kazne mogao sankcionirati inspektor državnog inspektorata, a sada su te ovlasti proširene na inspektore civilne zaštite i na policijske službenike”, ispričao je Draganić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno