Kontaktirajte nas

Aktualno

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada obavljeno gotovo 160 tisuća inspekcijskih nadzora

Objavljeno

-

Ograničen broj osoba u prostoru, održavanje distance, obavezna dezinfekcija ruku i upotreba maske upute su koje će vas dočekati na ulazu svakog zatvorenog javnog prostora. Za sve one koji se toga ne budu pridržavali slijede drastične kazne koje propisuju policija i inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata, a kako to izgleda na terenu uvjerili smo se danas u inspekciji s jednim od inspektora.

S kemijskom olovkom i službenom zabilješkom u rukama, inspektor Srđan Petrić započinje svaki svoj radni dan. Obilazak zatvorenih javnih prostora i utvrđivanje potencijalnih nepravilnosti posao je koji radi još od veljače, a mi smo danas s njime provjerili kako izgleda jedan od takvih nadzora gospodarskih mjera. Pratili smo inspektora u dva trgovačka objekta i zaključak je u oba bio isti – nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. U inspekcijskom nadzoru kontrolirale su se sve mjere koje su propisane odlukama i preporukama. Prvenstveno je to postojanje upozorenja na samom ulazu u objekt o maksimalnom broju osoba u prostoru, potrebnom održavanju distance u prostoru te o obaveznoj dezinfekciji ruku i upotrebi maske. Ulaskom u prostor inspektor provjerava koliko je zaposlenika u smjeni, koliko je posjetitelja, imaju li svi maske i na koji način ih nose. Pogled mu je skrenuo i na dezinficijense postavljene na ulazu, zaštitno staklo na blagajni te ruke prodavačice koja je imala jednokratne rukavice. Za svaki objekt koji se pregledava postoji službena zabilješka, a Srđan je u svoju danas upisao kako nije pronašao niti jednu nepravilnost.

“Situacija s pridržavanjem mjera naših kupaca sada je puno bolja nego što je to bilo u početku kada zaborave masku, smeta im na licu, ne paze na razmak i slično. Sada svi nose maske, gotovo da i nema osobe koja ju nema, a i sve više paze na razmak”, rekla nam je Sandra Bartolić, jedna od prodavačica, dodavši kako u prodajnom prostoru može biti maksimalno sedam osoba.

Inspekcijski nadzor prošao je i drugi trgovački objekt koji smo danas posjetili s inspektorom. Udovoljavao je svim predviđenim mjerama, a kupci koji su se mogli nabrojati na prste držali su se svih propisa. Gotovo pa identičan prizor kao u prethodno spomenutom trgovačkom objektu, a nakon odrađenog nadzora inspektor je utvrdio činjenično stanje i napravio još jednu službenu zabilješku.

Kakvo je općenito stanje u našoj županiji, koliko se objekti, ali i posjetitelji drže propisanih mjera te koliko je do sada utvrđeno nepravilnosti detaljnije nam je pojasnio voditelj službe Civilne zaštite u Vukovaru Stjepan Draganić.

“Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Od veljače konstantno vršimo provedbu mjera, s time da je u prvom dijelu to bilo više edukativno i preventivno, pa smo ljude savjetovali i upozoravali, izdavale su se pisane i usmene opomene, nije se išlo s represijom i ljudima smo davali rokove da isprave nepravilnosti”, rekao je Draganić. Dodaje i kako nadzore provode u timovima – jedan dio rade s djelatnicima policijske uprave, a drugi dio s inspektorima državnog inspektorata.

Od 27. veljače otkako se provode inspekcijski nadzori, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je do današnjeg dana zabilježeno više od 159 tisuća nadzora. Inspektori su bili u 144 doma za starije i nemoćne te udomiteljske obitelji gdje je zabilježeno ukupno 108 nepravilnosti. 295 nadzora izvršeno je u noćnim klubovima gdje je uočena čak 141 nepravilnost, dok je u 245 inspekcijska nadzora javnih okupljanja s više od 100, odnosno 50 osoba, uočeno 46 nepravilnosti. U ostalim prostorima i površinama izvršeno je 3080 nadzora, a zabilježene su 92 nepravilnosti. Nadzor provedbe pokretanja gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti od strane općina i gradova proveden je 156.096 puta gdje je broj uočenih nepravilnosti dosegao 1940.

Županijski centar 112 primio je i brojne pozive tijekom epidemije, a samo onih vezano za COVID bilo je 3995. 141 poziv upućen je centru zbog kršenja mjera samoizolacije, devet poziva bilo je u vezi kršenja zabrane rada ugostiteljskih objekata, dok je ovaj broj zbog kršenja zabrane javnog okupljanja okrenut 176 puta. Bilo je tu poziva i druge namjene, a ukupno su primili njih 73.590.

“Najčešće nepravilnosti na koje nailazimo je nepravilna upotreba maske. To se ponajviše odnosi na kupce i korisnike nekih usluga koji imaju masku, ali ju koriste nepravilno. Ona je uglavnom spuštena na bradi ili je zakačena na ruci. Donošenjem nadopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti proširene su ovlasti i do sada je takvu vrstu kazne mogao sankcionirati inspektor državnog inspektorata, a sada su te ovlasti proširene na inspektore civilne zaštite i na policijske službenike”, ispričao je Draganić.

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    216 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Aktualno

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Objavljeno

-

Napisao/la

    263 pregleda

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u bogatom programu, proizvodima, rukotvorinama i dobroj glazbi. Oni najmlađi ipak su najviše vremena proveli u parku Lenije u kojemu je bio postavljen najveći zabavni park dosad postavljen u Hrvatskoj koji je od srijede do nedjelje bio prepun djece, ali i onih koji se tako osjećaju.

Na raspolaganju je bilo 35 atrakcija, kako za djecu tako i za odrasle. Najmanji posjetitelji lunaparka uživali su u vlakićima i malim vrtuljcima, oni malo hrabriji okušali su se u „sudaračima”, malo većim i bržim atrakcijama, a oni željni jačeg udara adrenalina provozali su se na Hully Gully, odnosno dobro poznatoj Balerini, Break dance-u ili Queen of dance-u, a posebno su ih obradovale i nove atrakcije koje su se po prvi puta našle u Vinkovcima kao što su Monster, Speed Music i druge ispred kojih su se, kroz tih nekoliko dana, stvarali najduži redovi čekanja.

Pojedini posjetitelji negodovali su zbog cijena vožnji koje su se kretale od 20 do 25 kuna, ali to nije spriječilo djecu da i ove godine u velikom broju posjete zabavni park u Lenijama. Naime, po slobodnim procjenama vlasnika, kroz zabavni park prošlo je oko 20 tisuća ljudi u pet dana.

Nastavi čitati

Aktualno

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Objavljeno

-

Napisao/la

    705 pregleda
Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu na svojim dosadašnjim funkcijama.
“Zahvaljujemo treneru Petru Tomiću na profesionalnom radu, uloženom trudu i znanju koje je prenio na momčad. Do imenovanja novog trenera, utakmice će voditi treneri Kerić i Karaula. Krešimir Tomić podnio je ostavku na mjesto sportskog direktora, a dužnost će vršiti do imenovanja novog sportskog direktora”, navodi se u priopćenju.

Nastavi čitati

Najčitanije