2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

U znak sjećanja na sve one koji su dali svoj život za naš grad i domovinu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Za sve poginule hrvatske branitelje, civilne žrtve Domovinskog rata i utemeljitelje Vinkovačkih jeseni danas su na Gradskom groblju položeni vijence i zapaljene svijeće. Povod je bio nadolazeća svetkovina Svih svetih i Dušnog dana, a počast je ovom prigodom odana i nevino stradalim Vinkovčanima na Kumanovoj ciglani.

Već tradicionalno, izaslanstvo Grada Vinkovaca paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Križa na vinkovačkom groblju obilježava svetkovinu Svih svetih i Dušnog dana. Tih se dana posebno prisjećamo svojih najmilijih, ali i svih Vinkovčana koji su dali svoj život za domovinu, za slobodu, za zemlju i za grad kakav imamo danas.

„Danas polažemo vijenac za sve one koji su doprinijeli tomu da imamo grad ovakav kakav je, da imamo našu zemlju i da živimo u miru i blagostanju. Tu prvenstveno mislim na naše branitelje kojima u svakom trenutku moramo odavati počast, a onda i sve one znamenite Vinkovčane koji su doprinijeli da naš grad izgleda ovako. Prisjetit ćemo se i osnivača Vinkovačkih jeseni kojima možemo zahvaliti da danas imamo ovakvu manifestaciju“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

U spomen na žrtve ubijene u Vinkovcima nakon završetka Drugoga svjetskog rata sredinom travnja 1945. godine, na nevino stradale Vinkovčane koji su sasvim nedužno streljani, podno spomenika na Kumanovoj ciglani u vinkovačkoj četvrti Slaviji danas su također položeni vijenci i upaljene svijeće. Počast su odali izaslanstvo Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci,  Udruge “Vinkovački šokački rodovi”, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata “Slavija” te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog  rata.„Objašnjenja za stradavanja ovih nevinih žrtava ima jako puno i teško je to nekome određenom pripisati. Prema imenima smo mogli sami neke stvari zaključiti – ljudi su stradavali samo zato jer su bili radnici, seljaci, vjernici ili trgovci. Ostaci nekih žrtava još uvijek nisu ni pronađeni. Na ovom području je bilo oko 20 osoba za koje su neke žene skupile hrabrosti i tražile da se pokojnici otkopaju jer su bili vrlo nedostojno pokopani. Tražile su da se za njih nađe neko bolje mjesto, no nisu dobile dopuštenje“, pojasnio nam je Zlatko Virc, povjesničar i magistar arheologije te predsjednik Hrvatskog sokola Vinkovci.

Računa se da je na području Vinkovaca i okolice pod komunističkim režimom stradalo oko 300 osoba.

„U ovakvim trenutcima se trebamo sjetiti i nevinih žrtava koje su kroz burnu povijest koju smo imali kao grad i kao zemlja stradalih radi nekakvih ideologija i bez razloga, samo zato jer je to bio trenutak ljudske i povijesne gluposti. Na ovaj način želimo posebno ukazati na to i poručiti da se to više nikada ne ponovi“, dodao je Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno