5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Učenici Srednje strukovne škole Tradicijskim sokakom čuvaju i prenose kulturnu baštinu

Više od autora

- vl promo-

U Srednjoj strukovnoj školi održan je 3. Tradicijski sokak koji je kroz radionice i književnu umjetnost prikazao kako najbolje očuvati našu tradicijsku kulturu.

Svjetski je dan turizma, a ovom manifestacijom obilježavaju i taj dan, koji je izrazito bitan za školu, s obzirom na to da je im je najveći sektor turizam i ugostiteljstvo, pojasnio je ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović. Ponosni smo što su s nama ove godine po prvi puta učenici drugog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića. Upravo je to i najveći cilj, prenositi tradiciju, baštinu i kulturu na generacije koje dolaze poslije nas”, kaže istaknuvši kako je za njih pripremljena radionica koju je vodila profesorica Dubravka Scharmitzer iz Srednje strukovne škole Đakovo. „Aktivna je i naša turistička skupina „Istraživači baštine”, kao i učenička zadruga „Vrijedne ruke” koji su nositelji projekta unutar Srednje strukovne škole Vinkovci”, dodaje.

Isto tako, učenici imaju priliku razgovarati s redateljem Svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni Markom Sabljakovićem koji je održao edukativno interaktivno predavanje. Naime, ovim projektom pokušavaju i promovirati strukovna zanimanja. „Pokazali smo sinergiju općeobrazovnih predmeta, ali i pojedinih struka unutar Srednje strukovne škole Vinkovci koje smo objedinili kroz ovaj projekt i koji su pokazali svoja znanja i vještine, a samim time i promovirali strukovna zanimanja učenicima osnovnih škola”, zaključuje ravnatelj.Učenice drugog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Alina i Elena oduševljene su radionicom na kojoj su ih učili kako napraviti dukate od plastelina. Složno ističu kako vole našu tradiciju, nošnje i slavonske običaje.

Nastavnica ekonomske grupe predmeta i voditeljica turističke skupine „Istraživači baštine” Miljenka Vujeva istaknula je važnost promoviranja turizma, posebice tradicije i baštine. „Uključujemo učenike da na interaktivan način uče o svojoj baštini i probaju ukomponirati tradiciju u moderan način života. Kod učenika pokušavamo razviti svijest o vlastitom kulturnom identitetu, a cilj je da to postane sastavni dio, da se to ne događa samo jednom godišnje, već da oni to vide i znaju cijeniti. Škola smo koja ima jako puno sektora, onda smo iznimno sretni što imamo mogućnost spajanja frizera, modnih tehničara, krojača, kuhara, slastičara i ugostitelja”, kaže.

„Nedugo nakon naše najveće tradicijske manifestacije Vinkovačke jeseni imamo i ovaj projekt kojim se ujedno promiče tradicija i kultura. Ovo je prilika Srednjoj strukovnoj školi za promicanje strukovnih zanimanja”, ističe gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković koja pohvaljuje školu i voditelje ovog programa jer  ujedno služe kao primjer svim našim ostalim srednjim školama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno