26 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Udruga za njegovanje običaja Mađara skuhala najbolji čobanac, najukusnijim fišem proglašen onaj Ante Jurišića i Danijela Mamića

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Mještani Starih Jankovaca i njihovi gosti ovog su vikenda uživali u bogatom programu povodom Dana Starih Jankovaca. Sve je započelo Bosanskim prelom koji se kroz ovu manifestaciju organizira već deset godina. Migracije stanovništva dovele su velik broj Hrvata iz Bosne i Hercegovine baš u ovu općinu koja je poznata po svojoj multikulturalnosti, što i je glavni razlog organizacije ovog događaja.

Na Prelu je sudjelovalo 250 ljudi, a iz organizacije navode kako je ta brojka i više nego zadovoljavajuća. „Posjetitelja je bilo iz cijele Vukovarsko – srijemske županije, a neki su potegnuli čak i iz Bosne i Hercegovine”, rekao je organizator Denis Travančić. Ulaz je bio besplatan, a za dobro raspoloženje zadužena je bila grupa „Bukovački jarani”.

Subotnji program otvorio je Kup Hrvatske udruge sportske radne kinologije i regionalna utakmica Stari Jankovci koje organizira HUSRK „Šapa” nakon kojeg su mještani pokazali svoje kartaške poteze na turniru u beli. U konkurenciji 12 ekipa, najviše kartaške sreće i znanja imali su Ernest Sabo i Pejo Pejić.

Gurmane je najviše obradovalo već tradicionalno kuhanje čobanca i fiša. Natjecanju u kuhanju ribljeg specijaliteta pristupilo je 12 ekipa dok ih je čak 19 pokazalo svoje kulinarsko umijeće u spravljanju čobanca. Posjetitelji su jedva dočekali kušati ove slavonske specijalitete, a velik broj prijavljenih ekipa omogućio im je degustaciju raznih receptura, okusa i mirisa.

Stručni žiri koji se sastojao od Pište Kenjereša, Josipa Nikolića, Ante Lončara i Tune Milišića imao je zahtjevan posao kušati po malo iz svakog kotlića i odlučiti se za one najbolje. „Zlatni” čobanac skuhali su članovi Udruge za njegovanje običaja Mađara dok je za najukusniji fiš proglašen onaj Ante Jurišića i Danijela Mamića.

Organizatori nisu zaboravili ni na najmlađe. Za djecu su pripremili igre u kreativnom kutku gdje su se mogli igrati, crtati, modelirati i zabavljati se. Nakon raznih aktivnosti, okrijepili su se sokićima i hot dogovima.

„Zahvaljujemo se općinskom načelniku Draganu Sudareviću na svesrdnoj pomoći u organizaciji, EKO Jankovcima koji svake godine priskoče u pomoć te NK „HAŠK – Sokol” na ustupljenim prostorijama i igralištu”, rekao je Travančić posebno se zahvalivši Ivanu Marjanoviću – Juletu koji svake godine odradi lavovski posao kako bi sve ispalo onako kako je zamišljeno.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno