6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Upaljena svijeća radosti i veselja

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Večeras je na velikom adventskom vijencu u središnjem gradskom parku upaljena treća adventska svijeća. Uz prigodna čitanja i poruke danas su paljenju svijeće nazočili župljani župa sv. Euzebija i Poliona i Bezgrešnog srca Marijina.

U ime svih župljana ove dvije župe, treću svijeću na adventskom vijencu upalio je devetogodišnji Jakov Šebalj. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje.

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće, 4 velike crvene i 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan. Tako su svakodnevno bile podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu zbog dolaska Božića. Svijeće se inače ukrašavaju zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, jednako kao i sam vijenac, u obliku zatvorenog kruga. Smatra se kako je taj običaj započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern koji je tome pridodao i određene boje, pa su prve tri svijeće bile ljubičaste, a posljednja crvena.

“Večeras smo upalili svijeću radosti, a upravo nam ta svijeća u ovim vremenima epidemiološke krize itekako treba. Nekako se čini kako smo svi zajedno potonuli i ne vidimo izlaza, zato smo se okupili ovdje kako bi zajednički molitvom, pjesmom i svojom prisutnošću molili Gospodina, koji je jedini pravi, istinski izvor radosti, donese radost u naša srca i našu svakodnevicu, u naše obitelji”, rekao je ovom prilikom fra Matija Antun Mandić, župnik župe Bezgrešnog srca Marijina. Svojim je župljanima, ali i svim građanima Vinkovaca poručio kako je Božić blagdan nade te kako nikada ne smijemo gubiti nadu. “Možda sada imamo mračno vrijeme, ali dolazi svjetlo ovoga svijeta, Isus Krist, on se rodio i donijet će nam radost”, siguran je fra Mandić. Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić napomenuo je kako ovaj Advent protiče u jednom drugačijem tonu nego smo navikli u posljednje vrijeme, ali da je to bliže onome kako je nekada bilo, kada se išlo ujutro na zornicu i u miru i tišini pripremalo za Božić. Sljedeću subotu posljednju adventsku svijeću ove godine, svijeću ljubavi, upalit će vjernici župe Presvetog Srca Isusova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno