28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Upišite Glazbenu školu i kroz život putujte s glazbom

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovačka Glazbena škola jedna je od onih u našem gradu koja se može pohvaliti brojnim uspjesima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kvalitetan rad s djecom rezultira izvrsnim rezultatima na svim poljima, a tomu će svakako pridonijeti i mogućnost da djeca uz srednju glazbenu školu više ne moraju pohađati i neku drugu školu.

Glazbena škola Josipa Runjanina u Vinkovcima obuhvaća rad osnovne glazbene i srednje glazbene škole te pripremnog programa. Upisom u osnovnu glazbenu školu učenici imaju mogućnost naučiti svirati instrumente klavir, flautu, klarinet, saksofon, violinu, violončelo, gitaru, harmoniku i tamburu. Srednja glazbena škola u trajanju od četiri godine namijenjena je učenicima koji su završili osnovnu glazbenu školu ili pripremni program, a nakon završene srednje škole stječe se zvanje glazbenik instrumentalist ili glazbenik teoretičar. Učenici mogu naučiti svirati klavir, flautu, klarinet, violinu, gitaru, tambure, harmoniku, orgulje i solo pjevanje koje se sastoji od pjevanja i teorijskog smjera. Pripremni program srednje glazbene škole namijenjen je učenicima bez prethodno završenog osnovnog glazbenog obrazovanja. U prvi razred pripremnog obrazovanja mogu se upisati kandidati u pravilu do navršenih 15 godina, a iznimku čini temeljni predmet – solo pjevanje; do navršenih 20 godina za učenice i do navršenih 22 godine za učenike. Završetkom pripremnog obrazovanja stječe se pravo upisa u srednju glazbenu školu. Važno je spomenuti i kako postoji mogućnost upisa u glazbeni vrtić – početnički solffegio te predškolu i osnovnu školu suvremenog plesa Ane Maletić.

Kako nam je pojasnila Sanja Čurko, profesorica solo pjevanja, epidemija koronavirusa nije znatno utjecala na rad s učenicima i osigurani su svi uvjeti za nastavak školovanja.

„Glazbena škola je trenutno smještena na dvije lokacije. Veliki dio nastave održava se u zgradi Poljoprivrednog fakulteta, a jedan dio je na staroj lokaciji u Istarskoj ulici. Tako imamo dovoljno prostora da ispoštujemo sve mjere, od različitih ulaza do prostranih učionica. Od ove godine kreće i program eDnevnika tako da ćemo i za online nastavu biti spremni ako budemo na to prisiljeni“, istaknula je profesorica. Pojasnila je i kako od ove godine postoji mogućnost da djeca uz srednju glazbenu školu ne moraju pohađati i neku drugu školu što je do sada bila praksa, nego se oni upisuju u program glazbene umjetnosti s općeobrazovnim dijelom.

„Sada imamo 10 učenika koji će se na taj način školovati i to je za djecu velika prednost jer je jako veliko opterećenje paralelno pohađati dvije škole. Ta metoda izbora je vrlo kvalitetna za djecu koja nastavljaju dalje na Akademiju jer su rasterećena velikog dijela predmeta koji su im suvišni“, pojašnjava Čurko.

Jedna od učenica koja je prošla obrazovanje u Glazbenoj školi je bivša učenica solo pjevanja Marija Jurić koja je trenutno na drugoj godini Glazbene akademije u Zagrebu. Napomenula je kako se pronašla u pjevanju i da je njezino obrazovanje u ovoj školi bilo iznimno uspješno.

„Upisala sam pjevanje, no s vremenom me počelo fascinirati ljudsko tijelo i što je sve potrebno da bi se postigao glas, tako sam zavoljela operu i počela s njom raditi. Išla sam na natjecanja, za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja bila na 17 državnih i međunarodnih natjecanja, a bilo je tu i puno nastupa. Jednostavno predivno iskustvo“, kazala je Marija dodavši kako je novouvedeni glazbeni odjel srednje škole odličan jer zna koliko je naporno bilo pohađati dvije srednje škole istovremeno.

Iz Glazbene škole Josipa Runjanina podsjećaju kako je još ostalo vremena za upis u njihovu školu – upisi u srednju i osnovnu glazbenu školu traju do početka listopada. „Glazba oplemenjuje i razvija mozak, zdrava je za ljudski organizam i odličan je način da djetetu upotpunite slobodno vrijeme, a ono će poslije odlučiti u kojem smjeru dalje se želi razvijati“, poručuje profesorica Čurko.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno