U Otoku je danas svečano proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava 11. studenoga, na blagdan njenog zaštitnika – svetoga Martina. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima u središtu Otoka, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog svetu misu predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

Održana je i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su, između ostaloga, dodijeljena i priznanja županije za 2019. godinu. Ministar državne imovine Mario Banožić uručio je i četiri tabularne isprave te pojasnio o čemu se točno radi.

„Sukladno Zakonu o državnoj imovini, sve ono što je društveno korisno za razvoj jedinica lokalne samouprave može se prenijeti na svoje osnivače, odnosno na jedinicu lokalne samouprave. U ovom slučaju to su učenički dom i škola i konkretno imamo za dva društvena doma, to su Općina Babina Greda i Općina Nuštar“, istaknuo je ministar Banožić.

Tabularne isprave uručene su ravnateljici Osnovne škole „Siniša Glavašević“ u Vukovaru Slavici Mišić kojom škola stječe vlasništvo nad nekretninama odnosno školskom i sportskom dvoranom i igralištem, površine 10 734 kvadratna metra. Ministarstvo u vlasništvo prenosi i zgradu učeničkog doma površine 5 295 kvadratna metra. Ministar Banožić tabularnu ispravu uručio je i ravnatelju Doma učenika „Vukovar“ Zlatku Hegedušu. Općine Nuštar i Babina Greda postat će vlasnici društvenih domova površine 1 326 i 341 kvadratni metar. Tabularne isprave ministar je uručio načelnicima Hrvoju Drinovcu i Josipu Krniću.

Na sjednici su nazočili visoki dužnosnici Republike Hrvatske, gosti iz susjednih država, hrvatskih županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života. Među njima je bio i župan vukovarsko srijemski Božo Galić koji je istaknuo kako je izuzetno zadovoljan prošlom godinom kada govorimo o strateškim projektima.

„Radi se o cifri od 2 milijarde i 800 milijuna kuna iskorištenih iz Europskih fondova, što općine, što gradovi, što županije i lokalne zajednice. Zahvaljujući projektima, podatci pokazuju kako je u posljednjih godinu dana povećana zaposlenost za 8 posto i moramo nastaviti dalje ovim putem i u gospodarstvu, poljoprivredi i turističkom sektoru“, rekao je župan te dodao kako je, ako gledamo odnos ugovorenih EU sredstava po stanovniku u 2017. i 2018. godini, naša županija s 14.884 kuna po stanovniku na visokom trećem mjestu u odnosu na ostale županije.

Poljoprivreda i drvna industrija su na vrhu prioriteta ulaganja, pa je tako ove godine započela realizacija Agrotehnološkog i Drvno-tehnološkog centra. Među velikim infrastrukturnim projektima koji su ugovoreni i u određenom su stupnju realizacije, a većinom sufinancirani EU novcem, u Županiji izdvajaju nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, izgradnju poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima, poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, izgradnju i opremanje Bioekološko edukacijskog centra Virovi u Otoku, izgradnju Agrotehnološkog centra u Cerni, te Drvno tehnološkog centra u Gradištu; energetsku obnovu šest škola, te brojnih vrtića i zdravstveno-socijalnih ustanova.