25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

„Uskrsnuo je!“ čestitka dekana Vinkovačkog dekanata preč. Ante Šiška

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, vjernicima Vinkovačkog dekanata, uskrsnu je poruku i nadahnutu čestitku, uputio dekan preč. Ante Šiško, župnik na službi u Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima, a prenosimo ju u cijelosti.

„Poštovani čitatelju, nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću smo napokon dočekali ukidanje epidemioloških mjera te povratak „na staro“ u crkvama.

S druge strane, svjedoci smo ratnih stradanja u bratskoj nam Ukrajini koje u nama bude bolna sjećanja na Domovinski rat i sve ono loše što je taj nesretni rat donio svima nama, napose u ovoj našoj lijepoj Vukovarsko – srijemskoj županiji. Na te ratne rane nas podsjeća u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, govoreći da se one još uvijek prelijevaju u sadašnjost, podučavajući nas što znači šetati zemljom kao Golgotom. Biskup Đuro nas pritom sve ohrabruje riječima: „Vi se ne bojte!” Nema razloga za strah jer smo u Božji dlan urezani i jer Bog ostaje vjeran svojim obećanjima. Nema razloga za strah jer snaga uskrsnuća je u nama. Ona nam je udijeljena po krštenju. Uskrs je stvarnost koja u nama živi i želi se u nama razviti. Uskrs je nova stvarnost koja se ostvaruje svakog dana kada čovjek pomaže onome tko je u nevolji, kada oprašta ili moli za oproštenje, kada se pomiri s Bogom i ljudima, kada se žrtvuje za druge, kada moli za druge. Uskrs se događa uvijek kada smo tu jedni za druge, kada drugi mogu računati na nas. Na to su pozvani kršćani – da budu uskrsnici, za dobro svih ljudi.

„Da Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera vaša“, poručuje sveti Pavao Korinćanima (1 Kor 15,14). Također i svima nama, kršćanima danas. Uskrsnuće je temelj naše vjere, bez uskrsnuća mi ne bismo bili kršćani, naša nada bila bi bez utemeljenja. Ali Krist jest uskrsnuo i to je razlog ne samo da njega slavimo, nego i da se i mi pouzdano nadamo da je Uskrs i naša budućnost. Ali i sadašnjost. Stoga, dragi čitatelju, neka je u našim dušama svjetlost Uskrsa, radost vazmenih blagdana i život vječni da „hodimo u novosti života“ (Rim 6,4).

Dragi vjernici i ljudi dobre volje, u zajedništvu sa svim svećenicima našeg Vinkovačkog dekanata, želim svima vama radosni susret s Uskrslim i obilje njegova toliko potrebitog mira, radosti i blagoslova!”

Christus resurrexit, resurrexit vere! Alleluia!

Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo! Aleluja!

preč. Ante Šiško, dekan

https://metanoia00.wordpress.com

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno