“Gdje si bio 91.?”, postavio je večeras pitanje poznati vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki na otvorenju izložbe ratnih fotografija 3. gardijske brigade ZNG “Kune”, koje potpisuje kao autor, a postavljena je u povodu 30. obljetnice osnivanja brigade ustrojene 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima.

Gdje su te ′91. bili pripadnici slavnih “Kuna” nije upitno. Branili su svoj dom i svoju domovinu. S njima je bio i Zvonimir Tanocki. Svojim je fotoaparatom bilježio povijest.

Naglasio je to i ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić obraćajući se nazočnima na otvorenju izložbe zbog epidemiološke situacije upriličenom na otvorenom u Lapidariju Muzeja.

“Sve generacije moraju biti svjesne toga trenutka i što se tada dogodilo i da smo isključivo zahvaljujući ljudima koji su uzeli oružje, krenuli u obranu, i svima koji su ih podržavali, došli do toga da danas imamo Hrvatsku. Vi, koji ste to proživjeli možete o tome međusobno pričati i sjećati se toga. Za nas, mlađe generacije, koji nismo bili tamo, koji nismo to vidjeli, fotografije kao što su ove Zvonimira Tanockog najbliži su način da shvatimo, vidimo kroz što ste sve prošli, što ste sve doživjeli, što ste sve morali podnijeti da bi iz rata izašli kao pobjednici”, istaknuo je Hrvoje Vulić.

Večerašnju izložbu organizirala je Udruga  ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci. U ime udruge obratio se predsjednik brigadir Damir Dujić.

„U četvrtak, 29. travnja, imamo obljetnicu, 30 godina ustroja 3. gardijske brigade “Kune”. Ova je brigada ustrojena ovdje u Vinkovcima za cijelu Slavoniju. Znate da je imala krvav i težak ratni put, od Vinkovaca, Vukovara, cijele Slavonije, Baranje i Srijema, a kasnije i Posavine, Maslenice, sudjelovanja u “Bljesku” i “Oluji”. Godine 2005. ugašene su 3.  i 5. gardijska brigada i nastala je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima”, istaknuo je Damir Dujić.

Izložba, koja uz fotografije Zvonimira Tanockog, sadrži i fotografije iz arhiva brigade te eksponate korištene u ratu, mali je pokaz onoga gdje su bili i što su u obrambenom Domovinskom ratu radili pripadnici “Kuna” i pokaz da nisu zaboravili svoje poginule i nestale, kazao je Damir Dujić zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji obljetničke proslave od gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, vukovarsko-srijemskoga župana Bože Galića, ministra obrane Marija Banožića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Intrigantna rečenica “Gdje si bio 91.?”, često je izgovarana u svakodnevnoj komunikaciji od privatnih druženja do javnog i medijskog prostora i nekako je obilježila kasne 90-ete godine i zato sam izložbu ovako nazvao, kazao je Zvonimir Tanocki.

“Fotografije su izrazito autorska djela i izbor mojih ponajboljih radova s bojišnice, od Jarmine do Lipovca, ali ipak daje prednost motivima iz Nuštra gdje sam se najčešće sretao s pripadnicima 3. brigade”, istaknuo je Zvonimir Tanocki čije su fotografije s temom Domovinskoga rata objavljene u petnaestak monografija i postavljeno je s njima preko 30 izložbi u Hrvatskoj i svijetu za koje je dobio brojne nagrade.

“Za razliku od prethodnih, gdje sam izložbe koncepcijski postavljao s motivima ratnih šteta na javnoj, industrijskoj ili sakralnoj baštini, ova izložba svjedoči o ljudima u ratu, ponajprije o braniteljima, a zatim nešto malo i o stradalim civilima, i svojevrstan je moj intimni dnevnički odnosno fotografski zapis gdje sam stvarno bio te 91. godine”, istaknuo je Zvonimir Tanocki.

Izložbu “Gdje si bio 91.?” u povodu 30. obljetnice ustroja 3. gbr. ZNG “Kune” otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Zahvaljujući našim braniteljima, Vinkovci, naš grad, kako smo ga voljeli nazivati “Vrata Hrvatske”, bili su zaključani za agresora, a isto tako obranjeni su i drugi gradovi, druga sela, općine, pogotovo u našoj županiji. Važno je istaknuti da kroz objektiv Zvonimira Tanockoga i kroz objektive svih onih čije su fotografije danas ovdje, da su zabilježeni ti trenutci povijesti. Vrlo brzo prođe 30 godina. Vrijeme proleti, neke stvari se zaborave i zato su tu fotografije, filmovi, da nas podsjećaju na te trenutke”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Moderatorica večerašnjeg programa bila je Milka Vida. Izložba u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je do 20. svibnja.