25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Uz paljenje svijeća, počast žrtvi Vukovara Vinkovčani odali i otkrivanjem novog murala

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Večer uoči godišnjice vukovarske tragedije u Vinkovcima već poznata slika – upaljeni lampioni na prozorima, balkonima i ispred kuća, ali i duž podvožnjaka prema Nuštru koji je i ove godine bio središte odavanju počasti najveće hrvatske tragedije.

„Što reći? Ponosni smo na njih, nikada ih nećemo zaboraviti i uvijek ćemo voditi računa da barem na ovakav simboličan način obilježimo tragediju koja je zatekla cijeli hrvatski narod“, poručio je večeras gradonačelnik Ivan Bosančić koji je već tradicionalno sudjelovao u organiziranom zajedničkom prisjećanju žrtve Vukovara.

Nakon svete mise u crkvi sv. Euzebija i Poliona krenula je povorka duž Zvonimirove ulice, ulice koja Vinkovčane vodi do herojskog grada, a okupljeni građani predvođeni Ultrasima zaustavili su se na vinkovačkom podvožnjaku kako bi žrtvama u čast upalili svijeće. Međutim, ovoga puta to nisu učinili samo kod murala posvećenoga dvanaestorici hrvatskih policajaca mučki ubijenih 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu, nego i kod jednog novog.

Naime, u režiji navijačke skupine Ultras i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata večeras je otkriven mural posvećen smrtno stradaloj djeci u Domovinskom ratu, ali i svima onima koji i danas nose teške traume tih strašnih vremena. Mural su otkrili Zoran Šorli, “djevojčica u plavom kaputiću” Željka Jurić Mitrović čiji je lik naslikan na muralu i Marijan Almaš, a riječ je o umjetničkom djelu vinkovačke slikarice Josipe Mudnić.

„Mislim da je ovo stvarno preraslo u jedan ozbiljan događaj. Hvala organizatorima i svim Vinkovčanima koji su dali svoj obol da imamo jedno lijepo okupljanje s predivnom gestom, u spomen na sve naše branitelje gdje god su oni položili život za našu Domovinu, osobito na one koji su ga utkali u obranu Vukovara“, dodao je Bosančić.

Svijeću kod murala upalio je večeras i ministar obrane Mario Banožić. Rekao je kako je upravo ta cesta specifična za Vinkovce jer ju povezuje s Vukovarom – preko nje su naši građani odlazili pružiti podršku Vukovaru, dolazili natrag iz borbe, a mnogi se nažalost nisu ni vratili-

„Želimo poslati poruku da nakon 30 godina žrtva nije zaboravljena, nije umanjena. Čak naprotiv, žrtva se veliča upravo da bi one generacije koje nisu osjetile težinu rata znale kako je Hrvatska nastala u teškim uvjetima, s jednom velikom hrabrošću i entuzijazmom hrvatskih braniteljica i branitelja. Neprijatelj je bio snažniji, brojniji i tehnički opremljeniji, ali to nije pokorilo duh Vinkovčana i Vukovaraca, ali i svih onih koji su dali najveću žrtvu koju su mogli“, kazao je ministar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno