Kontaktirajte nas

Aktualno

Uz poduzetnike gradske potpore dobit će i poljoprivrednici

Objavljeno

-

Prošle godine u Vinkovcima smo imali 691 aktivnog poduzetnika s 8.322 zaposlenika uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, dok je recimo 2017. godine isti iznosio oko 211 milijuna kuna, u istom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 9%. Ipak činjenica je kako još uvijek nismo dosegli nacionalni prosjek plaća, no trendovi rasta unazad nekoliko godina daju nadu u bolje sutra.

Razvoj svake sredine, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, ovisi o uspješnosti gospodarstva na tom području. Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim time veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja neophodna za stvaranjem željene kvalitete života. U proteklih nekoliko godina, točnije od 2017. godine itekako su vidljivi izvrsni rezultati poduzetnika s područja Vinkovaca. Upravo analizom takvih podataka, uočili smo ključne nedostatke u vinkovačkom malom poduzetništvu te smo prošle godine po prvi put donijeli Program poticanja poduzetništva, koji smo prenijeli i na ovu godinu. Cilj ovog programa je pomoći mikro i malim poduzetnicima oko njihovih novih ulaganja, ali na način da im je uvjetovano povećanje bruto plaće zaposlenicima za 10%”, priča nam pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca Hrvoje Niče, a s kojim smo razgovarali o trenutnoj situaciji u vinkovačkom gospodarstvu.

U 2019. godini dodijeljen je 51 ugovor ukupne vrijednosti 1.225.899 kuna i kod tih poduzetnika 118 zaposlenika dobilo je povećanje plaće od 10%.

“Na taj način izravno sudjelujemo u povećanju prosječne plaće zaposlenih u privatnom sektoru”, napominje Niče i dodaje kako su na ovogodišnjem natječaju imali 59 prijavljenih projekata ukupnih zahtjeva za sufinanciranjem oko 1.300.000 tisuća kuna. “Odluka o dodjeli sredstava i potpis ugovora trebali bi biti definirani do kraja ovog mjeseca. Vjerujem kako ćemo kroz rebalans proračuna uspjeti osigurati dodjelu sredstava svim poduzetnicima koji su se prijavili i koji naravno ispunjavaju uvjete javnog poziva”, kaže Hrvoje Niče. Važno je istaknuti i da su u Gradu u posljednjih godinu dana povećali potpore poduzetnicima početnicima za 100%, s 2.500 na 5.000 kuna. “Taj rast smo ostvarili zahvaljujući postavljanju uvjeta od minimalno jednog zaposlenog, a sve s ciljem kako bi sredstva usmjerili onima koji od svog vlastitog rada žele stvarati dodane vrijednosti, a ne da im otvaranje obrta ili tvrtke bude dopunska djelatnost. Posebno nas raduje činjenica kako smo prošle godine kroz ovu mjeru potaknuli 45 početnika, a među njima se ove godine našlo i sedam njih koji su se prijavili za dodjelu potpora iz Mjere 1 – Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Znači, poduzetnici čije smo pokretanje potaknuli prošle godine, u ovih godinu dana napravili su značajan iskorak u svom poslovanju s tendencijom daljnjeg rasta i razvoja”, tvrdi Niče.

Upravni odjel gospodarstva Grada Vinkovaca osim za gospodarstvo, nadležan je i za poljoprivredu te i po tom pitanju imaju velike planove. Naime, u tijeku je izrada Programa poticanja poljoprivrede na Području Grada Vinkovaca za 2020.-2021. godinu, a riječ je o podlozi za objavu javnih poziva za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika.

“Cilj nam je poticati stvaranje dodatne vrijednosti, a ne poticanje ratarstva. Naglasak je na preradi, uzgoju voća i povrća, ekološkoj proizvodnji, a isto tako želimo i pomoći apsolutnim početnicima koji su u svim drugim natječajima za poljoprivrednike nažalost zaboravljeni. COVID kriza pokazala nam je koliko su bitni kratki lanci prehrane i dostupnost svježih poljoprivrednih proizvoda te će usmjerenost ovih mjera biti i na ulaganje u nova tržišta i marketing. Prioritet za konkuriranje na ova sredstva imat će mali poljoprivredni proizvođači, kao i oni koji se poljoprivredom žele baviti kao primarnim zanimanjem”, poručuje pročelnik. Naglašava i kako se radi i na pripremi prvih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o parcelama ukupnih površina 33 hektara gdje je postojećim korisnicima istekao zakup. Grad Vinkovci trebao bi tako biti jedan od prvih gradova koji će raspisati natječaj za korištenje državne zemlje i plan je da to učine već ove jeseni.

No, za ostanak ljudi i razvitak nekog mjesta najvažnija su radna mjesta, a građani ponajprije očekuju upravo izgradnju novih tvornica i dolazak kvalitetnih tvrtki koje će zapošljavati i zaposlenima osigurati pristojna primanja.

“Svjesni smo svega toga i u tom smjeru i mi razmišljamo, ali za to nam je potreban prostor kojeg Grad Vinkovci trenutno ne posjeduje, odnosno praktično nemamo niti jedan kvadratni metar koji bi mogli prodati bilo kojem investitoru jer se Grad trenutno nema gdje više fizički gospodarski širiti. Međutim, izmjenama Prostornog plana u svibnju ove godine započeo je proces s Ministarstvom gospodarstva koji za cilj ima darivanje 111 hektara državnog zemljišta Gradu Vinkovcima, a u svrhu proširenja zone Zalužje. Darovanjem tog zemljišta, Grad Vinkovci napokon će moći započeti s izradom planske i projektne dokumentacije, ali i s pozivima zainteresiranim investitorima za ulaganje u Vinkovce, a što će biti podloga za još snažniji gospodarski zamah. Postojeće zone Zalužje i Jošine su formalno pune, no činjenica je kako neki investitori nisu ispunili svoje ugovorne obveze tijekom pet godina od kupnje gradskog zemljišta te smo s njima u fazi raskida ugovora, a sve kako bi to zemljište mogli staviti na raspolaganje drugim poduzetnicima”, objašnjava Hrvoje Niče. Cilj prodaje gradskog zemljišta, ističe, ne smije biti jednokratni prihod od zemljišta, već stvaranje novih radnih mjesta na takvim parcelama, kao i onima koje će se u budućnosti staviti na raspolaganje poduzetnicima kroz proširenje Zone Zalužje.

Posebne pogodnosti kao pomoć u korona krizi

U odnosu na prošlogodišnje potpore, kojima se potiče razvoj postojećih vinkovačkih poduzetnika, ove godine u Gradu su napravili određene izmjene. S obzirom na COVID krizu izašli su u susret poduzetnicima na način da su im sve troškove za nabavku strojeva, uređaja, opreme i alata nastale od trenutka proglašenja “lockdowna” uzeli kao prihvatljive na novom Javnom pozivu. Na taj način htjeli su nagraditi poduzetnike koji su bili hrabri i investirali u svoju tehnologiju unatoč svim problemima uzrokovanim korona krizom. Isto tako, mjeru su proširili i na one fizičke osobe koje nisu obrtnici, ali posebnim zakonima obavljaju tržišnu djelatnost, poput geodetskih ureda i sličnih zanimanja.

A ovaj tjedan šest novih poduzetnika dobilo je po 5.000 kuna, uz uvjet da novac ulože na području grada. Potpore su dobili tvrtke Pularis, Kiosk Milena, Agro Start, Edu kutak, Hetekosa i Code, a neke od njih pitali smo da nam prokomentiraju ovakav način poticanja od strane lokalne samouprave.

Antonia Crnaić, vlasnica obrta Edu kutak:

Gradske potpore poduzetnicima, pogotovo poduzetnicima početnicima, znače puno jer svaki je početak težak i svaka pomoć dobro dođe. Sredstva ću iskoristiti za nabavku dijela informatičke opreme potrebne za rad.

Dragica Kuntić, vlasnica obrta Code:

Ovakve potpore onima koji otvaraju nove obrte mogu biti od koristi. Grad treba pomagati svoje poduzetnike za dobro svih. Sredstva od gradske potpore iskoristit ću za nabavku opreme koja će mi unaprijediti poslovanje.

Ivan Janković, vlasnik obrta Hetekosa:

Svaka kuna dobro dođe, a dobar je i ovaj sistem da sami kupimo nešto potrebno za proizvodnju, pa dobijemo novac za to, a kako bi se izbjegle moguće malverzacije. Otvorio sam stolarski obrt, pa sam sredstva iskoristio za kupnju alata koji mi je potreban u radu.

Tibor Ač, vlasnik tvrtke Agro start:

Pomoć nije velika, ali u svakom slučaju je dobrodošla. Sredstva ću iskoristiti za modernizaciju informatičke opreme, koja je nužna za današnji način rada i poslovanja.

Aktualno

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Objavljeno

-

Napisao/la

    86 pregleda

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11 KUD-ova, predstavnika hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednika međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

Gosti su došli iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili koreografijama, nošnjama i napjevima svoga kraja. Tako su dubrovački gospari u svojim dobro poznatim crnim nošnjama prikazali kako se nekad davno zabavljalo u Župi Dubrovačkoj.

Velika većina izvođača već se udomaćila na Vinkovačkim jesenima, a to su potvrdili i naši gosti iz Čućerja. “Na Vinkovačkim smo jesenima bili toliko puta da se osjećamo kao kod kuće. I prošle smo godine sudjelovali na „virtualnim” Vinkovačkim jesenima, snimali smo svoju koreografiju ispred katedrale u Zagrebu”, rekao je Davor Gabud, predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Bosiljak” iz Čučerja koji se Vinkovčanima predstavio u tradicionalnoj nošnji Čućerja – čizme, gaće odnosno hlače, rugoča, remen, tradicionalni lajbek, preko svega surina i na glavi šešir, odnosno škrlak.

Drugi i treći dio smotre održat će se sutra, u 12 i 19 sati na istom mjestu, a predstavit će se još 16 folklornih skupina.

Nastavi čitati

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    170 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    119 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 37 minuta

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11...

Aktualnoprije 2 sata

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 12 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 12 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 13 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Najčitanije