Kontaktirajte nas

Aktualno

Uz svjedodžbe 2.437 vinkovačkih osnovnoškolaca dobilo vaučere od 500 kuna

Objavljeno

-

Treću godinu zaredom vinkovački osnovnoškolci od 2. do 8. razreda uz svjedodžbe dobili su i vaučere budući da Grad Vinkovci i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i ostalog radnog materijala učenicima osnovnih škola s područja grada.

Dodjela vaučera u iznosu od 500 kuna sada je već stalna mjera usmjerena na obitelji s osnovnoškolskom djecom, a podjeli novčanih bonova učenicima Osnovne škole Josipa Kozarca danas su nazočili gradonačelnik Ivan Bosančić i pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

Uz udžbenike koji su osigurani kroz državni proračun, mi smo i ove godine pripremili vaučere za radne bilježnice i ostali potreban školski materijal. Ove godine imamo 2.437 vaučera za koje je osigurano nešto više od 1,2 milijuna kuna. To je malo više nego prošle godine što nam je drago da ima više učenika. Naravno, nastavljamo i dalje s tim programom i kroz sve one mogućnosti koje bude dozvoljavao proračun mi ćemo pomagati naše učenike. Smatramo to najboljim ulaganjem za budućnost”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Vaučeri od 500 kuna za radne bilježnice i ostali školski materijal samo su jedna mjera direktne pomoći roditeljima i djeci. Uz to Grad Vinkovci u proračunu osigurava i iznos od 1.000,00 kuna za sve đake koji upisuju prvi razred osnovne i prvi razred srednje škole. Također, uz pomoć koja ide direktno roditeljima i djeci, kontinuirano se ulaže i u predškolsku i osnovnoškolsku školsku infrastrukturu.

Mi želimo do kraja ovoga mandata imati jednosmjenski rad u svim školama, želimo da u svakoj školi postoji kuhinja, a isto tako da svi naši vrtići budu obnovljeni. Taj smjer pokazali smo već u proteklim godinama kada smo počeli obnavljati škole i vrtiće, a sada je na nama da idemo dalje i da svima u gradu stvorimo jednake uvjete kako bi se svako dijete imalo iste uvjete za razvoj”, istaknuo je Ivan Bosančić.

U skladu s tim planovima i OŠ Josipa Kozarca čeka nadogradnja. „U suradnji s osnivačem već je gotov plan dogradnje ove naše škole što će nam omogućiti prelazak u jednosmjenski rad i zbog toga smo jako sretni. Mi već imamo dobre uvjete, a s ovim će biti u potpunosti onakvi kakvi trebaju biti”, istaknuo je ravnatelj Ivan Županić.

A iza ove škole još je jedna uspješno završena školska godina bez obzira na to što ju je, kao i prethodnu, obilježila epidemija novoga koronavirusa. „Rezultati na svjedodžbama govore da učenici svake godine postižu sve bolji rezultat pa tako i ove. Međutim, da je u ove dvije godine način rada poremetio i neke elemente kod vrednovanja i ocjenjivanja, sigurno jeste, ali to će se tek pokazati u idućim godinama”, kazao je ravnatelj Županić.

Ovu školsku godinu, inače, OŠ Josipa Kozarca završila je s 500 đaka, a oni koji najesen kreću od 2. do 8. razreda danas su dobili svoje vaučere. „S vaučerima koji su danas podijeljeni razveselili smo sve učenike i roditelje. Za njih je to najveće zadovoljstvo, ali i ja kao ravnatelj sam zadovoljan vrlo dobrom suradnjom s Gradom Vinkovcima“, istaknuo je Ivan Županić.

Za iduću školsku godinu osnovnoškolcima je podijeljeno 2.437 vaučera, a taj broj kazala je pročelnica Andrea Vinković, do kraja bi mogao biti i nešto veći.

S početkom nove školske godine mi uvijek imamo određeni broj učenika koji dolaze iz drugih mjesta u Vinkovce i upisuju se u školu pa to možemo očekivati i ove jeseni. Što se tiče vaučera reakcije su vrlo pozitivne jer je to uistinu olakšanje za kućni budžet za roditelje kao i to što Vlada za osnovnoškolce osigurava udžbenike. Tako da se stvarno nastoji, kada je riječ o tom obrazovanju koje je obavezno, trošak roditelja svesti na jedan minimum kako bi to obrazovanje svima bilo jednako dostupno”, istaknula je Andrea Vinković.

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    110 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    105 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 9 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 11 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 12 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 14 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 15 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 16 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 18 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije