Vatrenima najteža skupina

0
399
Foto: REUTERS

U ždrijebu Lige nacija za sezonu 2020./2021. našlo se ukupno 55 reprezentacija koje su bile razvrstane po UEFA-inu koeficijentu uspješnosti u ovom natjecanju.

Hrvatska će tako igrati u skupini 3 Lige A protiv Portugala, Francuske i Švedske. To je prilično jaka skupina jer su Portugalci aktualni europski prvaci i osvajači prve Lige nacija, a Francuzi aktualni svjetski prvaci. Ne treba zaboraviti niti tradicionalno čvrstu i neugodnu Švedsku koja može dobiti svakoga.

Zbog odluke o promjeni formata natjecanja, prema kojem će sada u ligama A, B i C igrati po 16 reprezentacija, a u Ligi D samo sedam, Hrvatska je zadržala status u najjačoj, Ligi A te je smještena u četvrtu jakosnu skupinu. Sustav natjecanja ostaje isti kao i u premijernom izdanju od prošle godine. Igrat će se dvokružno, sa po dva kola u rujnu (3. – 5. i 6. – 8.), listopadu (8. – 10. i 11. – 13.) i studenom (12. – 14. i 15. – 17.) ove godine. Pobjednici skupina Lige A plasirat će se na finalni turnir koji će se odigrati od 2. do 6. lipnja sljedeće godine u jednoj od četiri zemlje koje će ga izboriti. Liga nacija natjecanje je koje ne vole ni igrači ni treneri, a niti veliki dio nogometne publike, jer dolazi u nezgodno vrijeme, nedugo nakon velikog natjecanja, a na samom početku klupske sezone. Dokazano je da kvantiteta ubija kvalitetu, a ovo natjecanje upravo je to, nepotrebno natrpavanje ionako “zgusnutog” nogometnog rasporeda. No, kada je u igri ogroman novac kakav se vrti u nogometu, onda ništa više nije neobično.

“Dobili smo vjerojatno najjaču skupinu. Ali baš je lijepo igrati sa svjetskim i europskim prvakom, ne može biti bolje. Želimo jake, atraktivne suparnike, imat će se što gledati. Nisam uoči ždrijeba razmišljao o suparnicima, znali smo da nas čekaju teški suparnici tko god da nam je došao. Bit će ovo dobra priprema za kvalifikacije za SP u Kataru. Nas dopadaju samo jaki, no to i želimo”, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić nakon ždrijeba.

Valja napomenuti da Portugal i Francusku još nikada nismo pobijedili, dok sa Šveđanima imamo pozitivan omjer. Zanimljivo je da ćemo ovog proljeća odigrati prijateljske utakmice i protiv Portugala i protiv Francuske, a u sklopu priprema za Euro.