24 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Velik broj Vinkovčana želi pomoći Luciji, mama Lidija: Nisam mogla samo sjediti i čekati

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovčanka Lucija Šuvaković već je dva mjeseca u Zagrebu na liječenju. Dijagnosticirana joj je akutna mijeloična leukemija i hitno joj treba donor koštane srž jer kemoterapije ne pomažu. Apel za pomoć brzinom munje se proširio društvenim mrežama i brojni su oni koji su odlučili dati uzorak svoje krvi za tipizaciju.

“Lucija je dobro, vesela je, pohađa nastavu online, dobro se osjeća, ne razumije zašto mama stalno plače, pita kad će kući, ali prihvaća činjenicu da mora još ostati. Kaže izgurat će još malo”, rekla nam je drhtavim glasom njezina majka Lidija Šuvaković koju smo danas zatekli u ulozi volonterke Crvenog križa, baš kao što to već godinama čini. U sklopu današnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi u vinkovačkom Crvenom križu danas je organizirano i davanje uzoraka za tipizaciju kako bi se djevojčici što prije pronašao donor. Još sedam tjedana ostalo je do transplatacije i Luciji hitno treba zdrava koštana srž, drugog rješenja nema.

“Nisam mogla samo sjediti kod kuće, morala sam nešto poduzeti. Svi oko mene htjeli su pomoći na brojne načine, no samo nam treba zdrava koštana srž, pa sam poticala druge da se odu registrirati. Smirivali su me, govorili da postoji dovoljno registriranih, ali sam čula i iskutva ostalih roditelja koji su prošli slično – do donora se ne može doći, odustanu ili slično. U praksi je to malo drugačije”, govori nam Lidija. Kaže kako je ovo svakako hvalevrijedna akcija jer danas je to Lucija, sutra će biti neko drugo dijete.

Ako ne nađu kompatibilnog donora, srž će joj dati mama ili tata. No, tada su joj šanse 50 posto manje. “Nema predaje, idemo napraviti što možemo. Nećemo sjediti kod kuće, nećemo čekati da nam jave jesmo li našli nekoga. Uz podršku obitelji i prijatelja, ali i nepoznatih ljudi, sve smo bliže cilju”, dodaje.

Kako je dugogodišnja volonterka GDCK-a Vinkovci, prva osoba kojoj se obratila za pomoć bio je ravnatelj Branko Tomić. Nazvao je Zakladu Ana Rukavina, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i dogovorili da u okviru redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi provedu i dodatno uzimanje uzoraka za tipizaciju.

“Ovo je naša misija. Mi smo tu zbog zajednice, naših ljudi, osobito djece. Ogroman je interes javnosti, hvala svima koji su se odmah uključili. Bilježimo na tisuće poziva, no zbog epidemiološke situacije morali smo planirati da svakih 10 minuta dolazi po 10 osoba jer svaki taj postupak zahtjeva određeno vrijeme”, pojasnio je Tomić. Kaže kako se 330 građana prijavilo za davanje krvi za tipizaciju, a još 80 za redovno darivanje krvi iz kojega se također može pronaći potencijalni donor.

Crveni križ i ovoga se puta pokazao kao institucija koja je spremna pomoći, koja je spremna dati sve od sebe kako bi pomogla drugima, a ništa ne bi bilo moguće ni bez Zaklade iz koje su obećali kako će svi ti uzorci odmah biti tipizirani i uvedeni u registar. Time se možda neće pomoći samo Luciji, nego i drugima kojima je potrebna koštana srž.

“Svima ogromno hvala na ovako velikom odazivu. S jedne strane jesam iznenađena, ali s druge strane sam to i očekivala jer smo mi takvi ljudi, ne samo Vinkovčani, nego Hrvati”, rekla je Lidija i napomenula kako se ljudi i u ostatku naše države javljaju s interesom davanja uzorka svoje krvi za tipizaciju.

Prethodni članakJuniori grabe k završnici
Sljedeći članakNagodba države i banaka

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno