Srednja strukovna škola Vinkovci i u ovim izazovnim vremenima bilježi velike uspjehe svojih učenika. Iako je protekla i ova školska godina bila izuzetno teška za učenike i profesore, uspjeli su pobijediti sve prepreke koje je zadala nastava na daljinu. Poharali su natjecanja, a deset učenika u različitim disciplinama plasiralo se na državne razine.

“Budući da smo škola koja obrazuje strukovna zanimanja, jedno od najvažnijih segmenata je praktična nastava u kojoj nastavnici i ostali stručnjaci poučavaju učenike u određenim sektorima, što s nastavom na daljinu predstavlja problem. No, kada nešto voliš i kada ti je stalo, ne postoji prepreka, a to smo i dokazali”, rekao nam je ravnatelj Domagoj Bujadinović ističući ponos na sve učenike, nastavnike i mentore koji su zaslužni za ove izvrsne uspjehe. Oni su ostvareni u različitim disciplinama vezanih uz strukovna obrazovanja, a sva se natjecanja odvijaju unutar Agencije za strukovna obrazovanja i obrazovanja odraslih – WorldSkills Croatia 2021.

Prvo izlučno natjecanje održano je u disciplini Poslovanje recepcije hotela. Učenica 4.b razreda Aura Cherin-Tihić osvojila je prvo mjesto i plasirala se na državno natjecanje na koje će ju pratiti mentorica Mirjana Jakšić. Na državno natjecanje plasirala se i Magdalena Štrangar, također učenica 4.b razreda, koja je prvo mjesto osvojila u disciplini Poslovanje turističke agencije. Za natjecanje ju je pripremala mentorica Maja Vidić.

U disciplini Frizerstvo najbolja je bila učenica 3.f razreda Margareta Plivelić, a na državno natjecanje plasirala se zahvaljujući vrijednom radu s mentoricom Marijanom Matošević. Učenica se natjecala u izradi vjenčane frizure na dugoj kosi prema zadanoj fotografiji, na modelu lutke. Vrijeme izrade bilo je 3 sata. Domaćin natjecanja bila je Srednja strukovna škola Vinkovci, a natjecanje se odvijalo po prvi puta virtualno zbog epidemiološke situacije. Državno natjecanje bit će održano u Zagrebu u svibnju.

Izlučno natjecanje održano je i u disciplini Ugostiteljsko posluživanje u kojoj se natjecala učenica 3.d razreda Ana Sedlar, s mentoricom Klarom Pilić. Ana je izborila drugo mjesto te plasirala se na državno natjecanje. Natjecatelj je bio i Gabriel Divković, učenik 3.e razreda. S mentoricom Ana-Marijom Stanković natjecao se u disciplini Kuharstvo gdje je osvojio prvo mjesto. Zadatak su bila pileća prsa prigotovljena metodom sotiranja uz prateće priloge koji su se sastojali od pšenične krupice, sira ribanca, tikvice, mrkve i šampinjona.

Još je jedno izlučno natjecanje održano 20. travnja i to u disciplini Soboslikarstvo. Natjecao se učenik Luka Martinović iz 3.g, s mentoricom Melitom Matijević. Crtež se izvodio na bijelu unaprijed pripremljenu podlogu povećanjem pomoću mreže sa zadanog uzorka u omjeru 1:10, olovkom, metrom i soboslikarskim ravnalom uz upotrebu libele. Obojenje se izvodilo kistom, valjkom i soboslikarskim ravnalom bez upotrebe traka. Vrijeme izvođenja zadatka bilo je četiri sata.

Dan poslije Srednja strukovna škola bila je domaćin izlučnog WSC natjecanja u disciplini Pomoćni kuhar i slastičar. Natjecanje se odvijalo online na način da su učenici radove izrađivali u praktikumu svoje škole, no cijelo se natjecanje snimalo i povjerenstvo je pratilo izvedbu. Vinkovce je predstavljala učenica 3.h Matea Šarčević, a mentorica joj je bila Marija Bošnjak. Tema je bila „Jadranske rapsodije“, a zadatak je bio izraditi i poslužiti tri vrste kanape sendviča. Matea je pokazala zavidne vještine i osvojila 3. mjesto te se plasirala na državno natjecanje koje bi trebalo biti održano u svibnju.

Istoga dana održano je i izlučno natjecanje u disciplini Slastičarstvo gdje je učenica 3.d razreda Ivana Ezgeta, s mentoricom Nevenkom Bionda, osvojila drugo mjesto i plasirala se na državno. Tema je bila izrada ruža i kala od smjese za ukrašavanje.

U disciplini Izrada modnog proizvoda, školu će predstavljati Lorena Cindrić, učenica 3.g razreda, zanimanje krojač, koja je pokazala potrebne vještine konstruiranja, šivanja i prezentacije. Slijedi uvježbavanje i brušenje vještina potrebnih da bi nastala dječja haljinica, modni proizvod koji se traži na natjecanju.

Škola bilježi i uspjeh i na državnoj smotri LiDraNo, održanoj putem Zoom platforme. Učenica 1.a razreda Larisa Matić vrlo je dojmljivo izvela lik Anke Lešićeve iz djela Tko se boji lika još? Julijane Matanović. Mentorica je bila Ivana Petričević. Larisa je dobila pohvale za glumu, posebice dijelove u kojima je vrckavo glumila Slavonku, a potom se govorom preobrazila u lik staroga Lešića.

Slijedi nekoliko tjedana priprema za državno natjecanje. Svima želimo puno ustrajnosti, sreće i uspjeha u daljnjem natjecanju.