13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Velika su snaga Matice hrvatske i njezini ogranci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Utemeljena 10. veljače 1842. godine, Matica hrvatska, najstarija hrvatska kulturna ustanova, slavi 180. rođendan prigodnim programom kroz cijelu jubilarnu godinu. Velika su snaga Matice hrvatske i njezini ogranci, a među najbrojnijima i najaktivnijima svakako je Ogranak u Vinkovcima.

Vinkovci i Vinkovčani dali su veliki doprinos kroz 180 godina Matice hrvatske. Tako se i među utemeljiteljima Matice nalaze i četiri Vinkovčanina: Ignjat Boroš, odvjetnik, Dragutin Peterneg, doktorant medicine, Petar Tomašević, učitelj i Ivan Stengl, sudbeni pristav. Svoje djelovanje u Vinkovcima MH započinje 1876. preko povjerenika, a već 1878. na području kotara Vinkovci ima 109 članova. „Od 1937. počinje djelovati Pododbor Matice hrvatske u Vinkovcima, značajno utječući na kulturni razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta grada i ovoga dijela Slavonije i Srijema, a sve to unatoč teškim antihrvatskim uvjetima koji su vladali u Kraljevini Jugoslaviji. Diljem Hrvatske Matica hrvatska je neprekidno djelovala i za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, a nakon Drugog svjetskog rata u izrazito otežanim uvjetima sve do zabrane rada 1971. godine”, ističe doc.dr.sc. Dražen Švagelj, koji već duže vrijeme uspješno vodi Ogranak MH u Vinkovcima.

U samim Vinkovcima nakon kraćeg zastoja, zaslugom profesora Dionizija Švagelja Pododbor MH obnovio je svoj rad 1959. godine. Odmah su se aktivno uključili u kulturni život Kotara Vinkovci, a od 1960. pokrenuli su i časopis Godišnjak koji izlazi i danas. Pododbor je imao dvije sekcije: likovnu, koju je vodio akademski slikar Božidar Kopić i književno-naučnu koju su vodili Dionizije Švagelj i Miroslav Mađer. Aktivnosti Pododbora značajno su se osjetile u kulturnom životu grada, ali i diljem Slavonije.

„Rad Ogranka je nasilno prekinut 1971., a obnovljen je 1990. godine. Prvi predsjednik nakon obnove je bio akademski kipar Antun Babić, a nakon njega diplomirani ekonomist Ante Miljak. Od obnove rada do danas Ogranak se dokazao kao jedan od vodećih promicatelja kulture, znanosti, športa i gospodarstva na području Vinkovaca kao i županije i na to smo izuzetno ponosni”, ističe Dražen Švagelj.

Vinkovački Ogranak, naime, kroz proteklih tridesetak godina razvio je snažnu izdavačku djelatnost kao i onu programsku s organizacijom simpozija, predavanja, promocija knjiga, koncerata, izložbi, projekcija filmova, gostovanja drugih ogranaka, značajnih manifestacija kao što su: Dani Matice hrvatske, Vinkovačka glazbena scena, Tamburaški memorijal Hrvoja Majića, Vinkovački orguljaški festival, Festival dječje knjige u Vinkovcima. Posebno ga krasi suradnja s brojnim školama, institucijama, udrugama, župama i samostanima iz Vinkovaca, cijele županije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a i Vojvodine. Za svoj rad dobio je i najviša priznanja Županije i Grada.

Ogranak, koji danas broji nešto više od 300 članova, dobro uhodanim stazama nastavlja i dalje, a novi zamah zasigurno stiže i s novim strujama iz Središnjice. Prošle godine, naime, za predsjednika Matice hrvatske izabran je poznati književnik Miro Gavran. U vodstvo ulaze novi kvalitetni ljudi, a među onima koji su se kao takvi već potvrdili u Glavni odbor MH ponovno je izabran i Dražen Švagelj.

„Maticu sada vode stručni i ugledni ljudi koji su se okrenuli rješavanju najaktualnijih problema u samoj MH i u hrvatskom društvu. Prionuli su uređenju evidencije članstva, obnovi Matičine u potresu oštećene palače, izradi prijedloga Zakona o uporabi zaštiti hrvatskog jezika, osuvremenjavanju vidljivosti rada Matice, očitovanju o svim aktualnim problemima i prijedlozima rješenja, prikupljanju sredstva putem sponzorstva. Prioritet je i uključivanje u aktivan rad mladih članova, a posebna pozornost posvećena je i ograncima, koji sada, između ostaloga, raspolažu i s cijelim iznosom članarine koju su uplatili njihovi članovi. Sve ovo su prepoznali građani i u velikom broju se učlanjuju u Maticu”, ističe Dražen Švagelj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno