Jedna od tvrtki koje svojim radom značajno pridonose rastu cjelokupnog gospodarstva svakako je i vinkovački Grad-Export, jedan od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata u čiju su se kvalitetu uvjerili brojni klijenti iz Hrvatske i Europe. Niz je ulaganja koja provode, a planovi za ostatak ove i narednih dvije godine uistinu su veliki.

Tvrtka čiji se proizvodni pogodni prostiru na površini od 39 tisuća četvornih metara, zapošljava 188 djelatnika i izvozi u čak 22 zemlje svijeta, ovih dana punom parom radi na proširenju postojećih kapaciteta. Osim ulaganja u izgradnju novih proizvodnih hala i strojeva, proširenje kapaciteta označit će i povećanje broja radnih mjesta.

Do kraja 2020. godine puno je toga što je zacrtano poslovnim planom, a ono što je jedan od prioriteta je izgradnja novih proizvodnih hala ukupne površine nešto veće od pet tisuća četvornih metara. Radi se o tri proizvodne hale. Hala 1 i hala 2 trebale bi biti završene do kraja 2020. godine i prostirat će se na gotovo 2,500 četvornih metara, a investicija je vrijedna 6,5 milijuna kuna. S izgradnjom HALE 3 počet će se u ožujku 2021. godine, ona će zauzimati 2,600 kvadrata i koštat će 6,8 milijuna kuna. Ove godine očekuje se i realizacija nove automatske linije za prašnu plastifikaciju, investicije vrijedne čak 8,5 milijuna kuna.

Sljedeća godina također će biti vrlo plodna po pitanju novih ulaganja. Iz tvrtke poručuju kako će u 2021. godini nabaviti waterjet za izrezivanje stakla vrijednog 1.200.000,00 kuna, kranske staze i konzolne dizalice u iznosu od 450 tisuća kuna te CNC stroj za izrezivanje stakla koji je vrijedan 350 tisuća kuna. Ulažu i u CNC obradne centre za vrata vrijedne milijun i 180 tisuća kuna, ali i u CNC strojeve za obradu alu ploča u iznosu oko milijun i 650 tisuća kuna. Osim spomenutog, u sljedećoj godini radit će i solarne elektrane na proizvodnim halama ukupne snage 877 kWh, a vrijedne ukupno 4,8 milijuna kuna. Proizvedena električna energija će se koristiti u pogonima tvrtke, a planirana ušteda na godišnjoj razini iznosi 740 tisuća kuna.

Da su njihova razmišljanja itekako dugoročna govori i činjenica da će 2022. dobiti novu upravnu zgradu s centrom za obuku vrijednu 8,5 milijuna kuna. Nova upravna zgrada nalazit će se u Industrijskoj zoni Vinkovci uz postojeće proizvodne pogone tvrtke, dok će se postojeća upravna zgrada prema planu pretvoriti u dodatne proizvodne pogone za proizvodnju PVC i HPL panela.

Kako nam je pojasnio generalni direktor Mario Šimić, ukupna vrijednost investicija planiranih do kraja 2020. godine je 15 milijuna kuna, a investicija planiranih u 2021. je 16,8 milijuna kuna. Podsjeća i kako je krajem rujna potpisan desetogodišnji ugovor s tvrtkom Arbonia iz Švicarske, a vezan je uz kupovinu proizvoda tvrtke Grad-Export za njihove tvrtke s područja Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovačke.

Sve investicije prijavljene su na Zakon o poticanju ulaganja preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.