Kontaktirajte nas

Vijesti

Veliki poslovi u tijeku, više novih u najavi

Objavljeno

-

U Upravnom odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovaca osim što rade na organizaciji i pripremi brojnih manifestacija i kulturnih događanja, aktivni su i kada su drugi poslovi u pitanju.

Od početka godine Upravni odjel za kulturu i turizam realizirao je više projekata. Tako je dovršena obnova kapelice sv. Ane, zaštićenog spomenika kulture na križanju Zvonimirove i Anine ulice. Spomenik postoji od 18. st., a u drugoj polovici 19. st. poprimio je današnji izgled. Kako bi se spriječilo daljnje propadanje skulpture i njezine kapele nužna je bila cjelovita sanacija, objašnjava pročelnica Marija Liščić Drmić, pa je, zahvaljujući inicijativi Grada Vinkovaca, kapelica poprimila novu, osvježenu vizuru. Vinkovci su krajem svibnja dobili i Spomenik hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici, tik uz Bosut, kroz inicijativu Grada, braniteljskih udruga i vinkovačkih poduzetnika. Spomenik je, napominje pročelnica, rad akademskog kipara Dejana Durakovića i simbolizira vrata Hrvatske. Uz spomenik uređene su i staze tako da je cijeli ovaj vinkovački park dobio jedan sasvim novi izgled.

Od aktualnih radova zasigurno su najznačajniji oni na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici, a koji napreduju prema planu. „Dosadašnji radovi obuhvatili su kompletnu konstrukciju odnosno armirane, betonske i zidarske radove i toplinsku izolaciju fasade. Predstoji ostakljenje prednje i stražnje fasade, postavljanje instalacija te toplinske i hidro izolacije ravnog krova. Završetak svih građevinskih radova planiran je za početak 2023. godine, a onda slijedi opremanje knjižnice“, naglašava pročelnica Liščić Drmić. Aktualna je i obnova Sopotskih kućica. „Sustavna arheološka iskopavanja na Sopotu započela su još 1996. godine, a rezultirala su brojnim saznanjima o načinu života ljudi koji su nekoć živjeli na tom području. Sedam godina poslije sagrađeno je šest kućica kakve su nekada građene u močvarama, na prirodnim uzvišenjima uz potoke ili, kao u ovom slučaju, uz rijeku Bosut. Trenutno se kućice obnavljaju i to izvornim materijalima, a radove izvodi udruga „Čuvari starih zanata“ iz Karanca uz stručnu pomoć Gradskog muzeja Vinkovci“, ističe pročelnica Liščić Drmić.

Konstantne su, dodaje, i aktivnosti na unaprjeđenju rada te obnovi i izgradnji kulturnih ustanova, kao i uređenju i izgradnji spomenika, kipova, općenito zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Do kraja ove i u sljedećoj godini u planu je realizacija projekata energetske obnove zgrada kulturnih ustanova za koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju. To su zgrade Gradskog kazališta „Joza Ivakić“, vinkovačke Matice hrvatske te Ateljea umjetnika u Lenijama. „Također, planiramo i provedbu projekta rekonstrukcije i dogradnje nekadašnje crkve sv. Ilije na Meraji. Cilj projekta „Meraja“ je valorizacija kulturnog dobra, zaštićenog u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture, u svrhu očuvanja i prezentacije arheološke i arhitektonske vrednote srednjeg vijeka kao unaprijeđene turističke ponude grada Vinkovaca“, kaže Marija Liščić Drmić.

Sve aktivnosti Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, ističe pročelnica Liščić Drmić, sukladne su mjerama unaprjeđenja kulturne i turističke ponude grada Vinkovaca, s ciljem cjelovitog turističkog doživljaja i stvaranja turističkih proizvoda više dodane vrijednosti kroz brojne manifestacije i prateće sadržaje te kroz realizaciju projekata vezanih za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine grada, a te baštine Vinkovci imaju u izobilju i njome se ponose.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    12 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    82 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Vijesti

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Objavljeno

-

Napisao/la

    31 pregleda

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na području grada Vinkovaca, da će isplata naknade za troškove ogrjeva biti u petak 29. listopada od 9 do 15 sati.

Isplata će bit obavljena u Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca, Bana J. Jelačića 1, Vinkovci, uz obvezno predočenje osobne iskaznice korisnika naknade. Svima koji su ovo pravo ostvarili poslana su i Rješenja na njihove kućne adrese. Na raspolaganju će biti više blagajni stoga se ne očekuju gužve, a korisnike se moli za pridržavanje epidemioloških mjera.

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se grije na drva priznaje se pravo na troškove ogrjeva na način da mu se jednom godišnje osigura 3 m³ drva ili odobri novčani iznos za podmirenje tog troška u visini koju odlukom odredi nadležna jedinica područne (regionalne) samouprave.

Ovo pravo dakle ne ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade koji koriste druge oblike grijanja, a  kojima se pomaže u plaćanju tih računa kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca.

I ove godine iznos koji će se isplaćivati je 1.050 kuna.  Ukupno su 223 korisnika ovog prava, što je ukupno 234.150,00 kuna.

U prošloj godini pravo je ostvarilo 250 korisnika i unazad par godina Grad bilježi pad broja korisnika zajamčene minimalne naknade.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 22 minute

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 33 minute

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 56 minuta

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 3 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 3 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 4 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 4 sata

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 5 sati

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Najčitanije