Autorice izložbe: Ana Mrazek (dizajner), Anita Rapan Papeša (kustos), Anita Dugonjić (kustos), Slađana Latinović (postavljanje), Martina Korić (koordinator)
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Međunarodni izložbeni projekt „Avari i Slaveni“ Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci nagrađen je Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji Međumuzejska suradnja. Svečanost dodjele nagrada HMD-a održana je 16. listopada. O iskustvu rada, značaju i odjecima projekta razgovarali smo s Anitom Rapan Papeša, višom kustosicom GMV.
Projekt “Avari i Slaveni” sastojao se od više programa. Dvije izložbe, hrvatska „Avari i Slaveni južno od Drave“ i slovačka „Avari i Slaveni sjeverno od Dunava“ obuhvatile su razdoblje od sredine 6. do sredine 9. st. i predstavile arheološku građu iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki te slovačkih muzeja i institucija. Izložbu su pratila znanstveno-popularna predavanja i radionice, katalog i edukativna publikacija, a projekt je završio Međunarodnim znanstvenim skupom u Vinkovcima.
Budući da Gradski muzej Vinkovci posjeduje najbogatiju zbirku avarodobnih nalaza u Hrvatskoj, veću od svih ostalih zajedno, logičan je izbor za partnera u realizaciji projekta koji je prvi put objedinio poznate nalaze na jednoj izložbi, ističe Anita Rapan Papeša. Gostovanje slovačke izložbe, inače, preko osobnih kontakata, prvo je ponuđeno vinkovačkom muzeju, ali zbog manjka prostora Vinkovčani su predložili da izložbu ugosti nacionalni arheološki muzej, a od ideje gostovanja, suradnjom nagrađenih kustosica, Anite Dugonjić i Anite Rapan Papeša, kroz 3 godine pripreme nastao je jedan veliki izložbeni projekt.
“Postavljanje izložbe uvijek pred kustosa stavlja neku novu problematiku, a u ovom slučaju najveći je izazov bio odabir predmeta. U konačnici je na hrvatskom dijelu izložbe bilo više od 900 predmeta, a s ponosom mogu reći da je postignut balans zastupljenosti svih krajeva i vrsta nalaza podjednako, možda čak i na uštrb nekih zanimljivih nalaza iz vinkovačkog muzeja, ali nadam se da će biti još prilika za izlaganje naših zanimljivih predmeta. Realizacija ovog velikog projekta uvelike je odrađena logističkim snagama Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok je moja uloga u tom smislu bila većim dijelom savjetodavna. Takva nova perspektiva postavljanja izložbe svakako je zanimljiva i uvelike različita od dosada realiziranih”, ističe Anita Rapan Papeša.
Međunarodni karakter projekta sam po sebi rezultirao je time da su stručnjaci iz cijele Europe znali za izložbu, a dvodnevni međunarodni znanstveni skup u Vinkovcima okupio je one najeminentnije za avarodobnu arheologiju. Tom prilikom, ističe Anita Rapan Papeša, svi sudionici upoznati su i s bogatom baštinom Vinkovaca i okolice, što je urodilo planovima za neka buduća događanja.
Međunarodni znanstveni skup u Vinkovcima
Anita Rapan Papeša rođena je 1978. godine u Vukovaru. Studij jednopredmetne arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je 2004. godine, od kada i radi u Gradskom muzeju Vinkovci. U zvanje višeg kustosa promaknuta je 2020. godine. Trenutno završava doktorsku disertaciju na temu „Avarodobni arheološki krajobraz u međuriječju Bosuta, Vuke i Dunava“. Najveći je stručnjak za avarodobne nalaze u Hrvatskoj danas.