Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vinkovci već dugi niz godina organizira aktivnosti i projekte iz područja ekologije, biologije, ali i zdravstvenog odgoja. Učenici i profesori, na čelu s novim ravnateljem škole Mariom Lovrićem sudjeluju u inicijativama, radionicama, i humanitarnim akcijama, a brojni učenici ove škole često volontiraju.

Škola se još prošle školske godine uključila u projekt prikupljanja staroga papira, a tijekom prošle školske godine prikupljeno je oko 12 tona papira. Nagrađeno je prvih troje učenika koji su prikupili najviše papira, a prva tri razreda prikupili više od 100 kg. Projekt se nastavlja i ove godine s nadom da će udvostručiti količina prikupljenog papira. Voditeljica projekata profesorica Gabrijela Bićanić na ovaj način učenike želi osvijestiti o važnosti aktivnog sudjelovanja u životu lokalne zajednice.

“Škola se ove godine uključila u građansku inicijativu “Zasadi drvo ne budi panj” te je ostvarena suradnja sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Izvrsni predavači Ivan Perković i Jelena Kolić održali su predavanje o važnosti šuma, upoznali učenike s postupkom sadnje drveća, životnom vijeku stabla, a dio naučenoga su učenici imali prilike i praktično primijeniti. Ispitana je pH vrijednost tla na maloj zelenoj oazi ispred škole i posađena je sadnica javora koju su gosti predavači donijeli na poklon”, istaknuo je ovom prilikom novi ravnatelj škole Mario Lovrić.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom nedavno je kreirala i svijetu predstavila edukativnu društvenu igru za velike i male “Mali čuvari prirode”. Igra na zabavan i jednostavan način pomaže djeci da uče o važnim temama poput zaštite prirode, bioraznolikosti i svijetu oko sebe. “Prijavili smo se na natječaj udruge Biovrt i među 38 škola iz cijele države imali smo najveći broj “lajkova”. Tako smo osvojili društvenu igru koja će nam poslužiti kao dobra uvertira za otvaranje našeg e-Twinning projekta pod nazivom “A bord game is not lame”, a fokus projekta bit će stavljen na razne društvene igre i suradnju s brojnim osnovnim školama našeg područja”, s ponosom ističe ravnatelj.

Inicijativa škole “Srce umjesto lampaša” koja je prepoznata od strane Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović želi ukazati na preveliku upotrebu plastike. Učenici su izrađivali staklene lampaše koje su s profesoricom povijesti Dinkom Mecanović povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara zapalili ispred škole. Također, u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Vinkovci, sestrama Vesnom Dakić, Martinom Marjanović i Martinom Lončarević profesorica Gabrijela Bićanić već osmu godinu za redom organizira edukativna predavanja o dijabetesu za učenike sedmih i osmih razreda uz mjerenje koncentracije šećera u krvi. Dugogodišnja suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci kao rezultate ima veliki broj učenika uključenih u volonterski rad u Klubu mladih pri Crvenom križu. Škola je na natjecanjima uvijek među prvih pet, a pod mentorstvom profesorice Bićanić učenik Leonardo Šajn osvojio je nagradu Luka Ritz.

Ove školske godine vjeroučiteljice Nevenka Iličić i Anita Bašić uz obilježavanje Dana kruha tijekom dva tjedna s učenicima su prikupile namirnice za Socijalnu samoposlugu u Vinkovcima, a velika donacija hrane i higijenskih potrepština uručena im je u pravi tren jer su skoro sve zalihe dotad potrošili.

Djeca ove škole moći će posjetiti Nizozemsku za vrijeme ljetnih praznika sljedeće godine. Naime, Tineke Sta-Bol i Ton Van Bree posljednjih 21 godinu za djecu iz ratom pogođenih područja u Slavoniji organiziraju kamp u Nizozemskoj, a ove godine odabrali su upravo OŠ Ivana Gorana Kovačića. Nizozemski humanitarci će još jednom pokazati djeci našeg područja svoje veliko srce i iznimnu gostoljubivost.

“Međunarodno natjecanje “Dabar” i ove školske godine održano je u našoj školi. Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Iz naše škole su sudjelovala 25 učenika od petog do osmog razreda raspoređenih u dvije kategorije te su ostvarili odlične rezultate”, dodaje ravnatelj.

Ove godine niži razredi škole sudjelovat će u eko-radionicama vezanim za gospodarenje otpadom u organizaciji Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca. Ravnatelj ističe da je krajnji cilj svih ekološko-humanitarnih akcija priključivanje njihove škole zajednici eko škola. U planu je i uređenje male zelene površine ispred škole. Staro drveće bi se zamijenilo novim nasadima, a ujedno bi se uredila i mala sjenica za učionicu bez zidova.

Ravnatelj ističe kako se u ovih par mjeseci dogodilo puno lijepih, pozitivnih i poučnih stvari te je uvjeren da će se nastaviti raditi u istom smjeru.