16 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Veseli i raspjevani, ali i ambiciozni i puni planova; vinkovački maturanti slave kraj škole

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kao jedan plesali su vinkovački maturanti tradicionalno Šokačko kolo u centru grada i time započeli proslavu završetka svog srednjoškolskog obrazovanja. Gotovo je. Iza njih su ostale školske brige, na redu je velika fešta, a onda kreću ozbiljni planovi za budućnost.

Slike nesputane radosti maturanata vladaju danas Vinkovcima. Mokri, raspjevani, rasplesani proslavljaju kraj srednje škole i pozdravljaju nove izazove. Danas je njihov dan, njihova Norijada.

Već 12 godina započinje plesanjem Šokačkog kola u pješačkoj zoni. Kako nam je rekao organizator Mario Kokaj, učenici se rado odazivaju i s velikim guštom šalju sliku koju na svijetu imaju samo Vinkovci.

„Osijek ima Qadrillu pa sam htio napraviti nešto drugačije za Vinkovce. Krenuli smo prije 12 godina, svake godine je sve ljepše i ljepše, odazove se uistinu velik broj maturanata. Time ujedno i promoviramo baštinu našega kraja i nešto što će ostati upamćeno maturantima, ali i svima ostalima koji imaju priliku gledati ove jedinstvene prizore iz našega grada”, poručio je Kokaj.

Nakon kola, vinkovačka mladež uz šarene majice i šaljive natpise krenula je u povorci prema pomoćnom stadionu HNK Cibalije gdje je za njih pripremljen zabavni program, odnosno dva DJ-a koja ih zabavljaju do ponoći.

Nema tog lica koje danas nije imalo osmijeh. Iz naših, uskoro bivših srednjoškolaca prštala je samo pozitiva, a upravo tako tekao je razgovor s Domagojem, Marijom, Glorijom i Franom. Otkrili su nam svoje dojmove ovogodišnje Norijade, što planiraju te vide li svoju budućnost u Vinkovcima.


„Svi se zabavljamo, nitko nikoga ne gleda ružno. Hvala Bogu završili smo, ali sad tek kreće patnja. Moramo učiti za maturu, upasti na fakultet, a ako to ne uspije onda raditi”, kaže Domagoj iz Poljoprivredno šumarske škole. Planira upisati Šumarski fakultet u Zagrebu, htio je u Vinkovcima, ali ovdje ne postoji smjer koji on završava pa će se otisnuti put glavnoga grada.

Pod dojmom odlične atmosfere bila je i Marija, učenica Srednje strukovne škole. „Jedva smo čekali ovaj dan, sve je super, čak smo malo u razredu i vježbali Šokačko kolo da se ne osramotimo”, kaže naša sugovornica kroz smijeh, dodajući kako planira upisati Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu.

Iako nam nije otkrila na koji, fakultet, ako sve prođe u redu, čeka i Gloriju, učenicu Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci. „Ogromno je veselje, jedva smo čekali da završi škola nakon pet godina. A vidim li se u Vinkovcima? Ne znam, vidjet ću, ovisi gdje me život odnese”.

„Slavimo od ranih jutarnjih sati, uz alkohol, ali bez nasilja i droga, kao svaki normalni srednjoškolac. Ne planiram ići na faks, želim ostati u ovom gradu”, spremno tvrdi Frane iz Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno